SDE

У Дрогобичі освячено меморіал жертвам НКВД «Тюрма на Стрийській» [фото]

14 липня 2012
Друк E-mail
Фото Олега БІСИКА
Освячення меморіалу «Тюрма на Стрийській»
12 липня у Дрогобичі по вул. Стрийській, 3 відкрито Меморіал «Тюрма на Стрийській». Під звуки дзвонів церковні процесії із храмів свв.апп. Петра і Павла та св.ап. Андрія Первозванного вирушили до місця катування та знищення у 40-50 рр. ХХ ст. кількох тисяч дрогобичан.

О 17.00 год. Гімном України розпочато церемонію відкриття Меморіалу. Ведучі віршованим текстом пригадали присутнім про жахливі події, які відбулись тут у роки першого більшовицького поневолення західних земель України. Старший науковий співробітник музею «Дрогобиччина» – Марія Головкевич – виголосила історичну довідку про злодіяння НКВС. Один із організаторів розкопок, які про¬водилися у 1990 році, Мирон Бучацький пригадав всім як і що було зроблено, а також вказав, що потрібно ще зробити для увіковічення пам'яті невинно закатованих наших земляків. Міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський висловив подяку ініціаторам та організаційному комітетові за вкладену працю, а Максимові Чирці – за прекрасний архітектурний задум Меморіалу. Велике спасибі звучить на адресу ду¬ховенства УГКЦ та дрогобичан за збір коштів на спо-рудження даного меморіального комплексу. Спів дрогобицьких митців та звуки військового оркестру, а також присутність молоді у вишиванках та пластунів в одностроях прикрасили церемонію відкриття Меморіалу.

На завершення церемонії відкриття Меморіалу «Тюрма на Стрийській» духовенством УГКЦ, УАПЦ та УПЦ КП відслужено панахиду по засмучених та освячено Меморіал. У часі співу Вічна пам'ять... Преосвященні Владики Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький УГКЦ, і Михаїл, Керуючий справами Дрогобицької та Самбірської Єпархії УПЦ КП, окропили Меморіальні плити-мартирологи, а військові вшанували салютом закатованих дрогобичан.

«Сьогодні ми стоїмо на місці, де відбувся великий військовий злочин, який понад 70-ти років, нажаль, залишається нерозкритим,» – зазначив владика Ярослав (Приріз), звертаючись до присутніх. Єпископ наголосив, що місце, де споруджено меморіал двічі ставало свідком зневаги людської гідності. У перші дні ІІ Світової Війни тут замордовано кількасот дрогобичан, а «згодом на цьому місці було зроблено ще одне блюзнірство: протягом 50 років студенти інституту, котрий було облаштовано у колишній тюрмі, топтали місце поховання найкращих синів і дочок свого народу, навіть не здогадуючись, що у центрі м.Дрогобича міг відбутися такий ганебний більшовицький злочин».

На думку єпископа, завданням українців є молитися за упокій невинно убієнних та зберігати пам'ять про ці трагічні події, щоб не допустити їх повторення. Владика подякував усім, хто долучився до спорудження меморіалу, зазначивши одночасно, що слід зробити ще багато, щоб відкрити світові всю правду про злочини безбожницької ідеології на цьому місці. Наприкінці архієрей додав, що даний меморіал «нагадуватиме нащадкам, що тут загинули ті, хто не зламався під натиском людиноненависницької ідеології і задля своїх переконань вмів пожертвувати тим, що мав, за вірність найвищим ідеалам, за волю України, за добробут майбутніх поколінь».

Співом «Боже Великий, Єдиний» та покладанням квітів завершилося відкриття першої частини Меморіалу «Тюрма на Стрийській. Попереду велика праця: продовження розкопок та відкриття Музею-Пам'яті у підвальних приміщеннях колишньої катівні НКВС.

Напередодні на телеканалі «Алсет» у випуску «Місцевий час» відбулася зустріч із членами організаційного комітету по спо¬рудженні Меморіалу «Тюрма на Стрийській». Запис програми можна перегляну на веб-сторінках: www.katedra.org.ua, а також www.facebook.com/Alset.tv

За повідомленням
Олега Бісика,

Прес-секретаря Катедрального собору Пресвятої Трійці

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Олег БІСИК

Теми: Дрогобицький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори