SDE

У Старому Самборі молилися за полеглих Героїв Крутян, Героїв Небесної сотні та воїнів АТО [фото]

07 лютого 2016
Друк E-mail
Фото Марії КУЗЬМИН
29 січня, у день пам'яті героїв крут, старосамбірська громада чисельно зібралася на пам'ятне віче. З хоругвами і букетами квітів влада міста та району, представники різних організацій та установ, педагогічний та учнівські колективи Старого Самбора, очолювані священиками обох конфесій о. Іваном Біликом та о. Олегом Здреником під спів патріотичних пісень вирушили до пам'ятного хреста в осерді міста. За тих, хто у розквіті сил і молодості полягли за Україну, всі присутні молились на панахиді.

Відтак зі змістовним словом-проповіддю до велелюдної громади промовляли священики о. Іван Білик та о. Олег Здреник, наголошуючи, що з історії знаємо, як неодноразово рука каїна піднімалася на українців, нищачи український народ. Те саме відбувається і в сьогоденні, мученицькою кров’ю молодих патріотів просякнута земля на Сході України. Але молоді патріоти ціною власного життя дають відсіч ворогові. Молімось і Господь допоможе нам здолати того самого одвічного каїна і прийме душі невинно убієнних Героїв. Молімось і за ворогів, аби вони полишили агресорські наміри і перестали вбивати людей.
Від влади виступила голова районної ради Тетяна Терлецька, зазначивши, що битва під Крутами стала символом героїзму, патріотизму та відданості Українській державі та національній ідеї. "Особливо гордимося тим, що серед молодих крутянців був і наш земляк Григорій Піпський, який, умираючи, сказав: "Ще не вмерла України ні слава, ні воля", - зазначила Тетяна Терлецька.

Літературно-музичний концерт подарували пластуни станиці Старий Самбір та учні школи № 1 Героя Небесної Сотні Богдана Сольчаника.

Сьогодні, певно, всі знають про ту сумну, оповиту славою, сторінку в нашій історії. Цього дня малочисельний підрозділ УНР, у складі 300 людей, протистояв досвідченому, до зубів озброєному противнику в кількості 4000 людей. Воїни змогли протриматися всього кілька годин, але вони зробили неоціненний вклад, зірвавши наступ. Підірвавши залізничну дорогу, вони змусили противника наступати розмокшими дорогами. Виграний час дозволив українській делегації заключити мирний акт і тим самим врятувати молоду українську державу.
Між подіями 1918 року і сьогоденням можна провести паралель: цинічні, підлі наміри Росії не змінилися. На прикладі цих 300 людей ми бачимо, що патріотично налаштовані, змотивовані люди можуть протистояти досвідченому противнику. Боляче, бо ціною свого життя. У новітній історії воїни продовжують ті традиції, закладені нашими дідами.

Перебуваючи на цьому заході, серця присутніх щеміли від тих минулих подій і сьогодення. Адже на плакаті біля Пам'ятного хреста бачили обличчя тих, хто поліг на Майдані у 2014 році, та Героїв, які полягли на Сході. Серед крутян - наш Григорій Піпський, серед Героїв Небесної сотні - наш Богдан Сольчаник, серед Героїв АТО - наші Василь Вовк, Степан Петрівський, Сергій Білоус, Володимир Сачек, Ігор Бжостовський, Сергій Дюс, Микола Мінько, Роман Малецький, Ігор Шубак, Роман Цап.

Старосамбірщина гордиться своїми Героями, але водночас це є незагоєні рани нашої малої Батьківщини. Кров'ю цих патріотів-земляків просякнута земля нашої славної і непереможної України.

Марія Кузьмин

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори