SDE

У Старому Самборі презентували другий том творів о. Михайла Зубрицького [фото]

24 червня 2017
Друк E-mail
Фото Лілії Куцериб-Левицька
В наш дивовижний час на перетині епох, зітканий з протиріччя, з протиставлення «низького» і «високого», повертаються імена людей і відкриваються нові, величні, справжні постаті, що пішли з цього життя. Проте відкрити їх, усвідомити їхню значимість у контексті доби є наш обов’язок, хоча б заради власної моральної сатисфакції. Ймовірно, це допоможе просто жити, відчуваючи себе Людиною, що інколи, нехтуючи законами орфографії, пишеться з великої літери.15 червня цього року у м. Старому Самборі в залі засідань районної ради відбулася наукова конференція, під час якої презентували опублікованого видавництвом "Літопис" видання 2-го тому "Зібраних творів і матеріалів у трьох томах" галицького історика та етнографа, о. Михайла Зубрицького (1856–1919) та із благословенням Блаженнішого Любомира Гузара книги Карла Звіринського «Все моє малярство – то молитва».

Презентація розпочалась із привітального слова п. Ігора Макара (голови Старосамбірської районної організації «Бойківщина») та з благословення і вступного слова о. прот. Михайла Николина (декана Старосамбірського). Про багатогранну діяльність наукових праць українського греко-католицького священика о. Михайла Зубрицького розповіли почесні гості: проф. Ярослав Грицак (зав. Відділу нової і новітньої історії Українського Католицького Університету, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. Івана Франка), проф. Франк Сисин (директор центру українських досліджень Канадського Інституту Українських Студій Альберта (Канада), Мар’яна Долинська (професор кафедри класичних, візантійських і середньовічних студій, Український Католицький Університет, правнучка о. Михайла Зубрицького), Христина Звіринська – Чабан (дочка Карла Звіринського). У рамках доповіді до слова також був запрошений о. Павло Гачан (парох села Мшанець) в якому о. М. Зубрицький тривалий час був парохом та збирав історичні, антропологічні та фольклорні матеріали, які стосувалися сільського світу Бойківщини. Тому на презентацію прибули вчителі історії, священики та краєзнавці з віддалених сіл району.

У результаті наполегливої роботи над Т.2., було зібрано і надруковано твори та матеріали, які стосуються автобіографії, щоденники, листи та особисті документи Михайла Зубрицького, а також бібліографію праць вченого і дослідження про нього.

У книзі К. Звіринського вперше опубліковано частину систематизованого рукописного архіву педагога, вміщено інтерв’ю з художником, його вірші, репродукції картин села Лаврова, що на старосамбірщині, а також спогади зі життя, які стосуються Лаврівського монастиря Святого Онуфрія. Адже, як зазначила п. Христина, 75 % його малярської діяльності є ікони, деякі з яких знаходяться і в монастирі.

К. Звіринський згадував: «В житті кожної людини є зустрічі, які мають великий вплив на дальший хід нашого життя. Не будь їх — все в нас пішло б по-іншому. Вони відкривають нам очі на те, чого ми досі не бачили і невідомо чи побачили б коли-небудь. Вони надають нашому розумінню життя і світосприйняттю нових забарвлень».

Подякувавши голові районного товариства "Бойківщина" Ігорю Макару за його старання з проведення цієї конференції та всім науковцям і присутнім і разом із о. Михайлом молились на завершення подячну молитву.

Поява таких книг – це створення ще однієї важливої сторінки нашої історії, яка показує як виглядав наш спільний духовний та культурний простір у минулому і як ми можемо його спроектувати на майбутнє.

Повідомила
Лілія Куцериб-Левицька

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори