SDE

У Старому Самборі відзначили День Гідності та Свободи [фото]

22 листопада 2017
Друк E-mail
Фото Ігоря Макара
21 листопада став знаковим днем для України – він об’єднав дві революції нашої історії – Помаранчеву 2004 року та Революцію Гідності 2013. Дещо незвичним і навіть оригінальним було відзначення цього величного дня у райцентрі.

Найперше, більшій урочистості та святковості цим подіям додавала присутність на ньому великої кількості школярів, учнів Старосамбірської зсш № 1 Героя України Богдана Сольчаника, які, вишикувавшись на сходах адмінбудинку районної ради, сформували своєрідний живий тризуб із відтінками кольорів нашого державного прапора. Живий тризуб із школярів та синьо-жовті шарфики на них, якими учні в такт виконання музичних творів надавало святу особливої краси та величності. А зверху цього живого тризуба гордо майоріли національні прапори, які були свідками героїчних подій революційного київського Майдану.

А розпочав свято отець-декан Старосамбірської УГКЦ Михайло Николин. Отець відслужив панахиду біля пам’ятника героям Небесної сотні, назвавши поіменно всіх тих, хто відійшов у вічність в ці трагічні дні революції Гідності, поповнивши ряди Небесної сотні, які віддали життя задля нашої волі та свободи. Отець Михайло також відзначив тих героїв, які й тепер стоять на сторожі України, правда вже не на мирному Майдані, а на захисті східних рубежів держави. Ці революційні події були направду надзвичайно важким іспитом для України, коли українці продемонстрували всьому світові свою європейську гідність та прагнення до свободи. Віддаючи данину пам’яті нашим героям, шануючи пам'ять про них, маємо гуртуватися задля зміцнення суверенітету та територіальної цілісності держави.

Перед учасниками районного віче виступили і керівники району – Орест Бонк та Тетяна Терлецька. З особливою увагою і трепетом слухали присутні ще зовсім юного, проте скаліченого війною фізично, але ні в якій мірі не психологічно та духовно незламного нашого героя – Володимира Вінярського. Того самого патріота, який з перших днів столичного Майдану перебував у центрі столиці і який один із перших подався на схід боронити наші рубежі від ворога. Володя Вінярський своїм особистим прикладом показав як можна жити і не здаватися здавалося б уже в безнадійних ситуаціях. Після важкого поранення у хребет і легені, після чого, будучи прикутим до ліжка, здавалося б у повній безнадії, він все-таки вистояв і повернувся до нормального життя. І навіть зараз, перебуваючи в інвалідному візку, вселяє присутнім величезний оптимізм та глибоку віру у краще майбутнє як держави в цілому так і свого виздоровлення. Пройшовши багатомісячні курси лікування в Ізраїлі, Іспанії та США, він зараз проходить відновлювальну реабілітацію у Трускавці. Розмовляючи після свята із Володею в черговий раз переконуюся у величі душі вже новітнього українського героя. Попри свій важкий фізичний стан, він твердо вірить у свою власну перемогу та перемогу України в цілому. Варта уваги його миролюбність і ніякої озлобленості чи нарікання на важку долю, яка випала на його плечі. Він буквально щотижня відзначає свій поступ у подоланні важкої недуги та поступу Української держави загалом. І хоча цей захисник України і досі перебуває на лікуванні та реабілітації, його незборима та тверда впевненість у завтрашньому дні вселяє і нам віру у краще та почуття гордості за наш народ і його героїв.

Цікавим та змістовним на віче був виступ Івана Кілика, представника Старосамбірського відділення воїнів АТО. Іван Іванович зупинився на чистоті поняття «гідність», коли людина чиста у своїй совісті перед християнським та громадянським  обов’язком. Людина, яка має гідність є не толерантною до фальші, брехні, підлабузництва, корупції, до чужих символів, в неї не може бути компромісу до тих, хто торгує нашою історією. Підсумовуючи, було сказано, що український народ протягом своєї історії і тепер доказує, що він має цю гідність і ми здобудемо перемогу не обмінюючи її ні на що.

Вдалим цього дня був і музичний супровід свята. А на завершення урочистого дійства в сесійній залі районної ради Назар Ящак, керівник Старосамбірського музею на екрані продемонстрував глядачам численні світлини із цих незабутніх і тривожних днів київського Майдану осені 2013 та початку 2014 року.

Ігор МАКАР

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори