SDE

Фестиваль коляди у Старому Самборі [фото]

11 січня 2019
Друк E-mail
Фото Тараса ПЛЕТЕНІ
В гарну днину, добрий час, і з Різдвом вітаю вас, і з вечерею святою, веселою колядою! Відчиняйте двері ясенові, бо Різдво ступає на поріг знак добра Господньої любові в світлі Вифлеємської зорі! Хай це свято лине в кожну хату, в кожнім серці свій залишить слід будьте дужі, щирі і багаті щастя вам і довгих многих літ!

Колядка добра традиція, яка сягає ще дохристиянських часів. Із приходом на українські землі християнства, коляда набула іншого змісту, і разом з тим збагатилась новим значенням. «Христос рождається! Славімо Його!» – чуємо скрізь. Прослава новонародженого Сина Божого органічно поєдналася із самобутньою культурою нашого народу. Тексти колядок та євангельські події тісно переплітаються між собою, а мелодія огортає теплом та затишком, немов би переносить нас до Вифлеєму, в яслах лежить немовля Ісус.

«У Вифлеємі тайна сталась превелика, Бог нам народився - Предвічний Владика…». Про превелику тайну співали і на Фестивалі колядки у Старому Самборі. Кожного року храм святителя Миколая у м. Старому Самборі стає Вифлеємом, куди з усіх усюд старосамбірського деканату з’їжджаються колядники.

«Єдиними устами та єдиним серцем..», як підкреслив настоятель храму о. Михайло Николин, колядували на фестивалі 5 колоритних колективів. Милозвучними колядками та гучними вінчівками вітали присутніх дзвінкі дитячі голоси школи №1 ім. героя України Богдана Сольчаника під керівництвом Надії Копач, та дитячий церковний хор під диригуванням Оксани Смилянин, а учні- аматори, школи №2 ім. о. Станіслава Дашо, вміло показали інсценівку вертепу у поєднанні із різноманітними переспівками-колядками під старостуванням Володимира Янчака.

Теплою мелодією лилась колядка в ансамблі скрипки та віолончелі вчителів музичної школи під керівництвом Люби Ступицької. Завершували виступ господарі фестивалю церковний хор «Дзвони Старого міста». Чимало дітлахів люб’язно вінчували біля вільного мікрофону. Відтак фестиваль завершився спільним виконанням традиційної коляди «Слава Богу заспіваймо…». Ну і як тут обійтись без гостинців. Всі присутні мали можливість поласувати смаколиками за різдвяним столом у приміщенні парафіяльного дому.

Фестиваль колядок вже декілька років поспіль збирає усіх у Старосамбірському вертепі аби колядою привітати Марію та Йосифа, і подарувати немовлятку Христу найкраще – мелодію серця. Власне такі фестивалі є доброю нагодою згуртуватись та відчути дух Різдва. Дай Боже, щоб наступний фестиваль зібрав ще більше учасників, а Новонарождених Спаситель згуртував нас Духом Святим. Радій Україно! Колядуй український народе - Христос Рождається! Славімо Його!

Тарас ПЛЕТЕНЯ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори