SDE

У Старому Самборі вшанували пам'ять митрополита Андрея Шептицького

31 липня 2020
Друк E-mail
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
[sigplus] Critical error: Image folder is expected to be a relative path w.r.t. the image base folder.29 липня в Старому Самборі у храмі Святого Миколая, з дотриманням усіх карантинних вимог, відбувся вечір пам'яті з нагоди 155-ліття від Дня народження Андрея Шептицького.

Вшанувати пам'ять Митрополита прийшли пластуни станиці Старого Самбора, пластунки куреня "86 ім. Наталії Красник", представниці Союзу Українок, голова Старосамбірської районної ради Тетяна Терлецька, завідувач патронатної служби голови райради Галина Павлечко, вчителі та небайдужі парафіяни.

"Святкування 155-ї річниці від Дня народження Митрополита спонукає задуматись над тим, для чого батьки дитину приводять на світ: собі на потіху, людям на користь, Богові на славу. І Митрополит був саме таким: потіхою своїм батькам, ніс велику користь людям і, безперечно, Богові - славу", - цими словами розпочав вечір пам'яті отець-декан Михайло Николин.

Під час обговорення постаті Митрополита і його ролі у встановлення УГКЦ, отець-декан також зачитав послання Андрея Шептицького для тих, хто хворіє. В теперішні часи тривоги через епідемію коронавірусу слова Митрополита, який на власному гіркому досвіді знав, що таке бути прикутим до інвалідного крісла, подарували надію та полегшення. Адже в сучасному світі так багато ллється залякування через ЗМІ і так мало підбадьорення. Тому, послання Митрополита було дуже доречним.

Після спільної молитви на присутніх чекала прем'єра документального фільму "Андрей Шептицький: актуальне". Якщо пересічний українець знає Шептицького як борця за незалежну Церкву, то згаданий фільм показує Митрополита з менш знаної сторони: як благодійника та опікуна молодіжної організації "Пласт", фундатора лікарні з найвищим рівнем медичної фаховості, мецената, який дбав за збереження культурних надбань нашого народу, рятуючи давні ікони від знищення. Митрополит вкладав кошти у фабрики та підприємства і закликав селян об'єднуватися у кооперативи щоб стати фінансово незалежними.

По завершенні кіносеансу організатори заходу вручили кожному присутньому маленький подарунок - фото Митрополита з молитвою на звороті. "Ви подарували Митрополиту найцінніше, що може віддати людина - свій час і свою молитву", - підсумував отець Михайло Николин, подякувавши усім за спільний вечір.

Додамо, що на Старосамбірщині пам'ятають і гордяться тим, що саме на наших теренах, в Добромильському монастирі св. Онуфрія Андрей Шептицький став на чернечу дорогу посвяти Богу. Також в Старому Самборі є каплиця Святого Івана Хрестителя, яку посвячував Андрей Шептицький ще в 1918 році, а одна з вулиць міста носить його ім'я.

Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - http://www.sde.org.ua/images/stories/events/2020/jul/myt

Теми: Андрей (Шептицький), Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори