SDE

Владика Ярослав у Грушеві: Своєю появою Пресвята Богородиця допомогла нам перебороти рабський страх, який довгі роки сіяла безбожна більшовицька система [фото]

16 травня 2021
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
16 травня, у Неділю Мироносиць, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника, і духовенства єпархії, відслужив Божественну Літургію у відпустовому місці Самбірсько-Дрогобицької єпархії – селі Грушів, – куди щороку прибувають прочани, щоб молитися до Пресвятої Богородиці, прославленої в чудотворній Грушівській іконі. Цьогоріч богослужіння супроводжував Галицький камерний хор "Євшан" (м. Львів, диригент Ірина Кресленко) і хор Прикарпатського заслуженого ансаблю пісні і танцю "Верховина" (м. Дрогобич, диригент Світлана Урбан-Помайда). Наприкінці Літургії зведений хор виконав два восьмиголосні хорові концерти Максима Березовського під керівництвом професора Мстислава Юрченка (м. Київ).

Під час проповіді владика Ярослав привітав духовенство і мирян, які прибули на прощу (див. повний текст проповіді). "Ніщо не може стримати нас, християн, від того, аби вшанувати нашу Небесну Матір на місці, на якому вона так чудесно прославилася. Ми прибули сюди, аби в імені духовенства, монашества і мирян нашої Самбірсько-Дрогобицької єпархії в цей час випробувань, страху і неспокою занести наші молитви до Господа за посередництвом Пресвятої Богородиці", - зазначив єпископ.

Проповідник зауважив, що відпустове місце в с. Грушів відоме у цілому світі як місце чудесної появи Пресвятої Богородиці. "Згадаймо хоча б 1987 рік: Україну вже кілька десятків років поневолював безбожний більшовицький режим; наша Церква була заборонена і переслідувана; храми зачинені... І ось як проблиск світла у цій темряві лунає звістка про те, що в селі Грушів, поблизу м. Дрогобича, з’являється Пресвята Богородиця. Ця новина миттєво облітає цілий світ і сюди, незважаючи на протидію богоненависницької ідеологічної системи та зусилля брехливої пропаганди, потоками линули сотні тисяч людей, щоб помолитись на цьому відпустовому місці, зачерпнути води з цього чудотворного джерела", - пригадав владика Ярослав.

За словами єпископа, хоча від згаданих подій відділяє нас уже 34 роки, по сьогодні християни переживають грушівське чудо як Благовіщення нашої релігійної і національної свободи. "Своєю появою Пресвята Богородиця допомогла нам перебороти рабський страх, який довгі роки сіяла безбожна більшовицька система, розбудити у своєму серці найглибші духовні почуття і тугу за Богом. Тут ми знову відчули, що ми – християнський самобутній народ, який має свою богоносну культуру, котра глибоко закорінена в правдивій Христовій вірі", - наголосив владика Ярослав.

Далі єпископ наголосив, що присутність Пресвятої Богородиці в Грушеві сповнила всіх сили стати на захист своїх понівечених духовних і національних скарбів. "У цьому чудотворному місці Господь за молитвами Cвоєї Пречистої Матері зціляв наші забруднені гріхом душі, повертав утрачений дар віри, подавав надію оновлення та відродження. Відтоді ми вчимося бути інакшими людьми, адже кожного з нас у свій спосіб доторкнулася Божа благодать…", - додав владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Грушів, Григорій (Комар), Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори