SDE

Владика Ярослав на похороні о. Василя Кундика: Християнин з готовністю приймає годину смерті, призначену і вибрану Господом, який єдиний знає, що є справжнім добром для кожного Його творіння

07 червня 2021
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
6 червня в с. Недільна на Старосамбірщині владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив заупокійну Божественну Літургію за о. Василем Кундиком, вислуженим священиком Самбірсько-Дрогобицької єпархії, який відійшов до вічності 4 червня 2021 року Божого. Владиці Ярославу співслужили: о. Михайло Николин, старосамбірський декан, і священики Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання розповідає про те, як Ісус дорогою до Єрусалимської святині Ісус зустрів сліпого від народження чоловіка. Учні запитали Його: «Учителю, хто згрішив? Він – чи батьки його, що сліпим він уродився?» (пор. Йо. 9, 2). «Ані він не згрішив, ані його батьки, - але щоб ділам Божим виявитись на ньому» – відповів Христос (пор. Йо. 9, 3). "Таким чином Господь вчить нас подивитися іншими очима на проблему страждання, яке так часто зустрічаємо на дорогах людського життя. Хрест Христовий змінив сенс людських болів і страждань фізичних і моральних назавжди – вони вже не покарання і не прокляття", - зазначив єпископ.

За словами проповідника, страждання відкуплені відтоді, як Син Божий узяв їх на себе. "Завдяки Христовому хресту самі страждання стали своєрідним усезагальним, вселенським таїнством спасіння для людства. Однак для цього потрібне довір’я в Божу любов і милосердя", - сказав єпископ.

Духовну силу християнин черпає з молитви, тоді, коли живе «Таїнствами Спасіння». Так він знаходить силу відректися самого себе, взяти свій щоденний хрест і йти слідом за Христом (пор. Мт. 16, 24). "Як Боже слово, сьогоднішня євангельська благовість, послана нам саме того дня, коли Господь Бог приймав у свої обійми і кличе до вічного життя нашого співбрата у священстві, дорогого отця Василія", - зауважив владика Ярослав.

Далі проповідник додав, що Христова Церква вірить в те, що Христос, подолавши гріх і смерть, відкриває перед людиною перспективу воскресіння до вічного життя. "Коли ми у Христі, то кожнахвилина нашого життя, а зокрема момент смерті, сповнені постійної пам’яті про Нього. Він своїм життям, стражданням і хресною смертю вповні віддався волі Отця (пор. Лк. 22, 42)", - сказав єпископ.

Кожен християнин хрестився і зодягнувся у Христа (пор. Гал. 3, 27), а тому Він є для нас спасенним прикладом, який ми покликані наслідувати. "Для християнина виконання волі Отця з допомогою Святого Духа перетворюється на щоденну потребу жити і вмирати для Господа", - наголосив владика Ярослав.

Апостол Павло в посланні до Римлян каже, що чи ми живемо, чи вмираємо, ми - Господні (пор. Рим. 14, 8). "Християнин з готовністю приймає годину смерті, призначену і вибрану Господом, який єдиний знає, що є справжнім добром для кожного Його творіння", - наголосив владика Ярослав.

"Сьогодні о. Василій промовляє до нас свою останню проповідь словами апостола Павла: «Я боровся доброю борнею, скінчив біг – віру зберіг. Тепер же приготований мені вінок справедливости, що його дасть мені того дня Господь, справедливий Суддя; та не лише мені, але всім тим, що з любов’ю чекали на його появу» (пор. 2 Тим. 4, 7). Цими словами він закликає кожного з нас докладати зусиль у своєму служінні й духовному житті, щоб удостоїтись і бути гідним небесної нагороди, приготовленої для кожного, хто вірить в Ісуса Христа", - сказав єпископ. Відтак проповідник розповів вірним життєпис та душпастирський шлях блаженної пам’яті о. Василя Кундика.

На завершення владика подякував усім, хто супроводжував покійного о. Василя у його земній подорожі, допомагаючи та підтримуючи його словом чи ділом особливо у часі його хвороби.

Після завершення Божественної Літургії і прощанням з покійним священнослужителем домовину з його тілом було передано землі в с. Недільна.

Нагадаємо, що 4 червня 2021 року Божого на 86-му році життя і 34-му році священства відійшов у вічність протоієрей Василь Кундик, вислужений священик Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Старосамбірський деканат, похорон

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори