SDE

В Старому Самборі відбувся вечір спогадів з нагоди 30-ти ліття відродження парафії УГКЦ [фото]

20 жовтня 2021
Друк E-mail
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
В неділю 17 жовтня у парафіяльному домі при святомиколаєвському храмі відбувся вечір спогадів відновлення парафії УГКЦ у Старому Самборі.

Поштовхом для організації такого вечора стала річниця вшанування 425-ліття підписання Берестейської Унії, яке відбулося 16 жовтня 1596 року.

Також жовтень — місяць, в якому відбувалися знакові події у часи виходу УГКЦ з підпілля в Старому Самборі. Саме 14 жовтня 1990 року на центральній площі міста під саморобним шатром було відслужено першу Літургію УГКЦ, яку очолив блаженної пам'яті владика Юліан Вороновський. 21 жовтня цього ж року о. Петро Федюк був призначений першим парохом старосамбірської парафії за незалежної України. Через рік, 15 жовтня 1991р, парафія УГКЦ було офіційно зареєстрована з усіма відповідними документами. А через десять років, 10 жовтня 2001 року, за ініціативи о. Михайла Николина церкву увінчали нові куполи та хрести, за проектом архітектора Володимира Луціва.

Для того щоб вшанувати пам'ять та з вдячністю згадати усіх першопроходців, які були пройняті ідеєю відродження рідної Церкви на своїй землі,  був організований цей вечір.

Під час зустрічі, на якій були присутні члени церковного активу, представники молитовних спільнот та небайдужі парафіяни, о. Михайло Николин розповів про передумови та  історію виходу старосамбірської парафії з підпілля. Зокрема, зауважив, що площа Ринок, на якій відбулася перша Літургія в місті у 1990 році, через 13 років, у 2003 році, у навісному шатрі приймала патріарха Любомира Гузара, на зустріч з яким прибула велика кількість вірян, а у 2019 році на цій же площі очолив урочисту Літургію Блаженніший Святослав.

Також о.Михайло зачитав спогади вчительки, членкині “Союзу Українок”, світлої пам'яті Катерини Хім'як про перші роки відновлення греко-католицької парафії, у яких вона брала безпосередню участь, з яким ентузіазмом відроджували Церкву у Старому Самборі та з якими  протистояннями довелося зіткнутися греко-католикам. Поділилися своїми спогадами і парафіяни — учасники цих подій.

З великим зацікавленням присутні ознайомилися з історичними документами та газетними статтями початку 90-их років, в яких тодішній редактор районного часопису “Прикарпаття” Іван Фідик описував важливі події в житті старосамбірської церкви.

Під час другої частини вечора спогадів присутні мали змогу переглянути документальний фільм “Притулок”. Це фільм знятий іноземними журналістами  про людей, які не боялися вголос заявити про себе і свою Церкву. Його події охоплюють як підпільну діяльність священників в часи тоталітаризму так і перші кроки виходу УГКЦ з підпілля. Вибрав цей фільм для показу о. Михайло не випадково, адже він співзвучний з подіями, які відбувалися в Галичині, зокрема і у Старому Самборі.

Щиро здивувала усіх розповідь священника про те, як разом з людьми, які повернулися в лоно греко-католицької церкви, і досі повертаються церковні речі. Так, минулого року була віднайдена старовинна плащаниця, а цього року одна з парафіянок передала о. Михайлу сховок з речами церковної атрибутики, який випадково знайшла у себе на горищі. А це: церковний литійний посуд, підсвічники, дзвін. Один з парафіян передав врятовану старовину кадильницю. Деякі з цих речей о. Михайло показав на вечорі спогадів. Усі вони будуть відреставровані та поверненні до ужитку.

“Плекайте свої спогади, записуйте їх і передавайте молодшому поколінню”, - з такими словами звернувся о. Михайло до парафіян старшої генерації на завершення вечора, а молодших закликав не забувати своєї історії, пам'ятати тих, чиїми руками і на чиїх плечах відроджувалася церква, бо люди відходять і їх спогади зникають разом з ними. Живі свідки історії передають в молоді руки естафету розвитку УГКЦ і нам потрібно знати в чиї сліди ми вступаємо, наслідуючи їх приклад безстрашності, незламності та віри в Бога.

Завершився вечір спогадів спільною молитвою та проведеним молебнем у святомиколаєвському храмі.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори