SDE

У Самборі відсвяткували 25-літній ювілей обрітення чудотворної ікони Пресвятої Богородиці [фото]

15 лютого 2022
Друк E-mail
Фото Сніжани ЩУР
15 лютого, у свято Стрітення Господнього, у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в м. Самбір відбулись святкування з нагоди 25-ліття обрітення Самбірської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Ярослав, єпископ Самбісрько-Дрогобицький, у співслужінні о. Богдана Добрянського (декана Самбірського і адміністратора парафії), о. Михайла Николина (декана Старосамбірського) і священиків Самбірського, Рудківського і Лішнянського деканатів. 

У своїй проповіді владика Ярослав зазначив: "Сьогодні ми прибули до Матері Божої, прославленої у Самбірській чудотворній іконі – з благодаренням, любов’ю і вдячністю, але також із прохання про заступництво, допомогу та Її неустанну поміч" (див. повний текст проповіді). За словами єпископа, у свято Стрітення християни таїнственно споглядають, як Пречиста Діва Марія і святий обручник Йосиф приходять до єрусалимського храму. На своїх на руках Богородиця тримає сорокаденне дитятко Ісуса. "Можна сказати, що сьогодні до храму Пресвяту родину привів Господній Закон. Тому що, згідно з старозавітним приписом, на згадку про спасіння Ізраїля під час виходу з Єгипту кожен первенець посвячується Богові. Для того, щоб батьки могли втішатися присутністю цієї дитини, яка є Божою власністю, вони повинні були принести Богові жертву на сороковий день після народження дитини", - наголосив владика Ярослав.

Відтак владика Ярослав зауважив, що дивлячись на Самбірську чудотворну ікону, можна зауважити як дитя Ісус притуляється cвоїм обличчям і рукою до обличчя Богоматері. У свою чергу, Пресвята Богородиця по-материнському пригортає до себе Сина в передчутті сповнення пророцтва старця Симеона Богоприємця, яке той промовив в Єрусалимському храмі: «Ось цей поставлений для падіння і встання багатьох в Ізраїлі; він буде знаком протиріччя та й тобі самій меч прошиє душу, щоб відкрились думки багатьох сердець» (Лк. 2, 34-35). "Пригортаючи Сина, Пресвята Богородиця пригортає до себе кожну скорботну душу. А Ісус, обіймаючи і бажаючи утішити Свою Матір, обіймає своєю благодаттю кожну людину, яка вдається до Нього в молитві", - додав проповідник.

Далі єпископ зазначив, що в особі Пресвятої Богоматері ми отримуємо Божу допомогу і заступництво. "Вона, як любляча Мати і Небесна Покровителька, заступається за нас у свого Сина", - пояснив єпископ. Отці Вселенського Собору проголошують: «Це материнство Марії невпинно триває в ікономії благодаті – від тієї згоди, яку вона з вірою дала у Благовіщенні та якої непохитно трималася під хрестом, аж до досягнення досконалості всіх обраних у вічності. Взята на небеса, не полишила вона цього спасенного служіння, а своїм різноманітним заступництвом далі здобуває нам дари вічного спасіння. Своєю материнською любов’ю вона дбає про тих братів свого Сина, які ще паломничають на земному шляху, а надто про тих, хто перебуває в небезпеках і скруті, аж поки не приведе їх до щасливої батьківщини. Тому Пресвяту Діву величають у Церкві Заступницею, Помічницею, Споспішницею, Посередницею» (Догматична конституція ІІ Ватиканського Собору про Церкву, 62).

Опісля владика Ярослав зазначив, що святкування 25-літнього ювілею обрітення Самбірської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці відбувається у свято Стрітення Господнього, яке віддавна було одним з днів церковного року, коли ця ікона вшановувалась в урочистий спосіб. Зокрема, у 1830 році перемишльський єпископ Іван Снігурський визначив це свято днем відпусту в храмі Різдва Пресвятої Богородиці в м. Самборі. Чудесні події, пов’язані з цим періодом церковного року, сталися також і значно пізніше. У ХХ ст. вважалось, що з 1944 року місцезнаходження оригіналу ікони є невідомим, а в святилищі храму Різдва Пресвятої Богородиці за коштовними срібно-золотими ризами знаходиться одна з її копій. Втім восени 1996 року під час ремонту освітлення довкола місця зберігання ікони було виявлено, що за срібними шатами знаходиться старовинна ікона Самбірської Пресвятої Богородиці. Образ вирішено віддати на експертизу, а відтак відновлення старшому реставраторові Львівського музею історії релігії Василеві Боянівському. Під час дослідження ікони, вивчення стану полотна, техніки її написання, використаних фарб, реставратор встановив, що образ походить з кінця XVII ст., а отже і є тією славнозвісною Самбірською чудотворною іконою Пресвятої Богородиці.

У лютому 1997 року, в період святкування свята Стрітення Господнього, після завершення реставраційних робіт, Самбірську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці внесено до Архикатедрального собору св. Юра в м. Львові, де урочисте богослужіння відслужив владика Любомир (Гузар), єпископ-помічник Глави Української Греко-Католицької Церкви, у співлужінні владики Юліяна (Вороновського), єпископа Самбірсько-Дрогобицького та за участі численного духовенства й вірних. Опісля ікона побувала в храмах Львова, Дрогобича, Старого Самбора, а 23 лютого 1997 року її процесійно внесли до храму Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора, де вона зберігається по сьогоднішній день. У 2010 році блаженної пам’яті владика Юліян Вороновський проголосив свято Стрітення Господнього на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії днем почитання Самбірської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав духовенство і вірних парафії з 25-літнім ювілеєм обрітення чудотворної ікони. Єпископ також подякував о. Богдану Добрянському і священикам парафії за душпастирську працю.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Сніжани ЩУР

 

 

Теми: Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори