SDE

У Дрогобичі відбувся 5-й Фестиваль семінарійних хорів «Ad fontes»

19 листопада 2023
Друк E-mail
www.facebook.com
  19 листопада у м. Дрогобич, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, відбувся 5-й Фестиваль семінарійних хорів «Ad fontes», організований Дрогобицькою духовною семінарією з нагоди 1035-ліття Святоволодимирового Хрещення України-Руси та 30-річчя Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ.

 

Цьогоріч у заході взяли участь хори Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, Ужгородської духовної семінарії Блаженного Теодора Ромжі, Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського, Дрогобицької духовної семінарії Блаженних священномучеників Северина, Якиму та Віталію, ієромонахів Дрогобицьких, Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого, Львівської духовної семінарії Святого Духа та Рівненської духовної семінарії святого апостола Андрія Первозванного (ПЦУ).

Звертаючись до присутніх на заході, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, зазначив: "Ми безмежно дякуємо Богові, що посилає нашому народові священиків. Сам фестиваль, який носить назву "Ad fontes" означає "Йти до джерел". Це особливий заклик нашому народові, коли він виборює свободу, духовну і національну ідентичність".

Єпископ також висловив вдячність Богу за пастирів минулого, які "у время люте" засвідчили вірність Господу і своєму народові. Зокрема владика Ярослав зауважив, що сьогодні деякі семінарії носять імена цих славних душпастирів: Патріарха Йосифа Сліпого, Блаженного Теодора Ромжі, Блаженних священномучеників Северина, Якима і Віталія. "Ці пастирі були з народом. Тому і ми сьогодні борячись і молячись, прикликаючи Божу благодать для нашого воїнства, просимо у Бога цим акордом, щоб настав день, коли великодні дзвони сповістять у золотоверхому Києві, що на українській землі вже "врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі".

Наприкінці заходу о. Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії, подякував усім учасникам заходу. "Ми сьогодні почули, яка культура у нашого народу. А народ, який має, зокрема духовно культуру, котрий так глибоко сприймає Бога і Богородицю, він незнищенний", - наголосив о. Мирон Бендик.

Додамо, що мета фестивалю "Ad fontes" - прослава Бога в піснеспівах, які демонструють багату літургійну традицію Церков, що є спадкоємицями Володимирового хрещення. Участь у цьому мистецькому заході, започаткованому 2019 року, беруть винятково хорові колективи, учасники яких готуються до священства і є представниками різних духовних семінарій.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, семінарія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори