SDE

Владика Ярослав: Піст, молитва та милостиня – це підвалини, на яких основуються наші відносини з Богом та ближніми

20 березня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  17 березня, у Сиропусну неділю, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Андрію Якиміву.

 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що свята Церква приготовляла нас до Великого Посту впродовж кількох останніх тижнів, кожен з яких був присвячений якійсь події зі священної історії, що стосується нашого спасіння (див. повний текст проповіді). "Для християнина ця великопісна пора має стати черговою нагодою до справжнього духовного оновлення і навернення. Кожного року у цей благодатний період маємо нагоду для того, щоб поглибити своє розуміння сенсу і цінності нашого християнського буття та по-новому відкрити Боже діяння у нашому житті", - сказав проповідник.

Впроваджуючи християн у Великий піст, євангельське читання Сиропусної неділі подає критерії посту, що подобається Господеві: прощення, щирість, молитва та милостиня. "Ісус вчить постити перед Богом і зовнішніми ознаками не виявляти свій піст перед іншими. Своє навчання Він подає як сповнення Закону і пророків", - зауважив єпископ. Зокрема, це підтверджують слова пророка Ісаї: «Ось піст, який я люблю: кайдани несправедливости розбити, пута кормиги розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати, з голодним своїм хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись. Тоді візвеш, і Господь відповість, ти крикнеш, і він скаже: - Ось я! Коли ти викинеш із-посеред себе утиск, перестанеш погрожувати пальцем і безбожно говорити, коли голодному ти віддаси хліб твій, наситиш пригніченого душу, тоді засяє твоє світло в пітьмі, тьма твоя буде, немов південь» (Іс. 58,6-10).

jakymiv

Далі владика Ярослав зазначив, що піст у поєднанні з молитвою знаходить своє автентичне вираження у милостині, допомозі бідним. "Піст, молитва та милостиня – це підвалини, на яких основуються наші відносини з Богом та ближніми", - пояснив проповідник. Ісус наголошує, що вони мають бути щирими, без лицемірства. Інакше ризикуємо знецінити піст так, як це роблять книжники і фарисеї.

Відтак єпископ пригадав вірним зміст літургійних текстів Вечірні і Утрені Сиропусної неділі, в яких згадувалось про Райський сад, який людина втратила через упадок Адама і Єви. "Зі Святого Письма знаємо, що людина була створена для життя в раю, аби бути щасливою, щоб бачити Бога і спілкуватися з Ним. Книга Буття розповідає, що наші прародичі згрішили, бо не послухались Господа і спожили заборонений плід. Таким чином їх гріх непощення позбавив людину райського життя і тому наше існування на землі зробилось вигнанням", - пояснив проповідник.

Крім того, владика Ярослав звернув увагу вірних на те, що подібно до Адама і Єви сучасна людина часто зосереджує свою увагу не на Бозі і Його заповідях, а на матеріальному «плоді», який вабить погляд. "Матеріальні засоби, на яких зосереджується надмірна увага, починають відігравати в очах людини надзвичайну роль. На жаль, часто ми забуваємо, що матеріальні речі є дарами від Бога", - сказав єпископ. Саме тому в Євангелії Господь заохочує людину, шукати «скарб правдивий», до якого не зможуть дістатися ні міль, ні хробаки, ані злодії. "Цей скарб – той, що не нагромаджується для себе, але дається потребуючому, бо «хто чинить бідному добро, той Господеві позичає, і він йому відплатить за його добродійства» (Прип. 19, 17)", - наголосив єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав наголосив, що прихід Христа, Спасителя світу, на землю відкриває знову двері до раю кожному, хто йде за Ним. "Ця дорога це перш за все дорога щирого покаяння і очищення. Без покаяння немає очищення, а без очищення немає спасіння. Покаянням виправдався митар, через покаяння прощено грішницю, покаяння відкрило розсудливому розбійнику райські двері, покаяння апостола Петра повернуло йому апостольську гідність, стараймось і ми наслідувати цю дорогу спасіння й освячення", - наголосив проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав ієрея Андрія з отриманням тайни священства і подякував його родині й усім, хто провадив на духовній дорозі.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: свячення, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори