SDE

У с. Бортятин на Мостищині освячено храм після оновлення [фото]

15 січня 2014
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Храм Успення Пресвятої Богородиці у с. Бортятин на Мостищині
12 січня у с. Бортятин Мостиського району відбулось освячення місцевого храму після реставраційних робіт. Чин освячення церкви та нового престолу здійснив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У співслужінні о. Володимира Пустельника (декана Судовишнянського), о. Михайла Пецьковича (адміністратора парафії) та священиків Судовишнянського деканату єпископ відслужив Божественну Літургію в новоосвяченому храмі.

Звертаючись до вірних із пастирським словом, владика Ярослав сказав: "Напротязі цих святкових різдвяних днів ми з ласки Божої змогли наблизитись до незбагненної таємниці - втілення відвічного Бога-Слова, - яка сталась нам об’явленою через Народження Господа нашого Ісуса Христа. Отець змилувався, і Слово тілом стало, а Діва народила Бога, що став людиною". Разом з усім творінням ми, люди, прославляємо Боже Дитя в літургічних відправах, в колоритних народних обрядах, чудово-гарними піснями-колядками.

Відтак єпископ розповів вірним про особливі чесноти Пречистої Діви, яка як і в радісних, так і в тривожних хвилинах життя, повторяла слова Богові: "Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову". "Слугиня Господня виконала свій обов’язок до кінця, у найдосконаліший спосіб, подаючи нам найвищий зразок праведності", - сказав у підсумку архиєрей.

У неділю по Різдві Христовім Церква згадує постать праведного Йосифа Обручника, який охороняв від небезпек Пресвяту Богородицю та Ісуса-Дитятко. " Часто маємо трудні хвилини в житті – пригадуймо собі цього праведника, котрий покірно й спокійно, віддаючись цілковито в руки Всевишнього, сповняв своє життєве завдання і священне писання називає його – Праведним", - додав владика Ярослав.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Михайлу Пецьковичу за душпастирське служіння у Божому Винограднику. Єпископ висловив вдячність усім жертводавцям та парафіянам, які подбали про віднову Божої святині. "Сьогодні, коли освятили престол та оновлений розписаний храм, хочу наголосити на тому, що він був і залишається духовною святинею, місцем Божої присутності, домом молитви, школою духовної і національної свідомості. Немає більшої виховної сили, ніж сила Церкви в якій діє сила Божа", - зазначив владика.

Зазначимо, що першу згадку про церкву в с. Бортятин знаходимо в документах 1589 р. Попередня дерев’яна тризрубна церква з 1755 р. була сильно пошкоджена в першій світовій війні. Після війни громада приступила до будівництва нової мурованої на місці старої, яке завершилося у 1936 р. Це хрещата в плані споруда, завершена над середхрестям сферичною банею на циліндричному барабані. Баню вінчає ліхтар з маківкою. У другій світовій війні завершення було розбите, але пізніше його відновили. 

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Судововишнянський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори