SDE

У Стрілках на Старосамбірщині відзначили 200-ліття з дня народження о. Михайла Вербицького - автора Національного гімну [фото]

26 січня 2015
Друк E-mail
Фото Лілії ЛЕВИЦЬКОЇ
25 січня в смт. Стрілки на Старосамбірщині відзначили 200-ліття з дня народження о. Михайла Вербицького - автора композиції українського Національного гімну "Ще не вмерла Україна". У цьому селищі о. Михайло душпастирював упродовж 1853-56-х років.

З нагоди ювілейної дати в місцевому храмі св. Євстахія відбулась архиєрейська Літургія, яку відслужив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні о. Михайла Николина, декана Старосамбірського, о. Володимира Паращинця, адміністратора парафії, та священиків Старосамбірського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив недільне євангельське читання, в якому розповідалось ув’язнення св. Йоана Хрестителя. "Правду можна ув’язнити, але її неможливо перемогти", - наголосив проповідник. Коли всі людські засоби вичерпуються, коли нас огортає темрява і приступає тінь смерті, тоді сам Бог підхоплює ініціативу і там, де все вже здавалося б втраченим і завмерлим, там Господь починає діяти Своєю силою і довершує те, що ми розпочали.

Єпископ порівняв євангельські події із сучасною історичною ситуацією. "Ми, що донедавна жили в темряві безбожництва, в країні, над якою вже нависла була тінь духовної смерті, стали свідками того, як з новою силою засіяла ясна зоря Божої правди", - сказав владика Ярослав. Бог іще раз явив людям істину про те, що будь-які вавилонські вежі, оперті на богозневажну й людинозневажну гординю, не встоять. Там, де людські сили були безпорадні, сам Бог увійшов в історію, продовжив і доповнив те, що розпочали українські Предтечі чи Кобзарі.


За словами владики Ярослава, 200-літній ювілей з дня народження о. Михайла Вербицького, автора національного гімну, є символом теперішнього національного відродження: "Сьогодні з руїн піднімається країна, кристалізується її нація, повстає держава". Єпископ зазначив, що о. Михайло Вербицький - композитор, хоровий диригент та громадський діяч - душпастирював у с. Стрілки в 1853-56-х рр.

Проповідник відзначив, що о. Михайло Вербицький є представником тієї плеяди українських композиторів, які заклали підвалини нової композиторської школи на Західній Україні. Говорячи про творчий вклад о. Вербицького, Іван Франко назвав його "особливим талантом" серед галицьких композиторів. Його літургійна творчість, театральна музика, світські хори та солоспіви, інструментальна музика стали важливою часткою церковних богослужінь, театральних вистав, концертного життя та домашнього музикування.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Володимиру Паращинцю, представникам влади, а також усім, хто доклав старань до організації ювілейних святкувань. Опісля відбулось освячення пам’ятної дошки, спорудженої на честь о. Михайла Вербицького. Відтак відбулась тематична фотовиставка, під час якої було представлено історичні світлини, що відображають життя, служіння та творчість о. Михайла Вербицького.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ


Біографічна довідка

Отець Михайло Вербицький, народився 4-го березня 1815 року, в селі Явірник Руський (сьогодні Польща), у священичій родині. Коли о. Михайлу було 10 років, помирає його батько. Ним та молодшим братом заопікувався далекий родич, Перемишльський єпископ Іван Снігурський.

З метою розповсюдження українського слова владика Іван Снігурський заснував друкарню, а також дбав про піднесення рівня церковного співу. З його ініціативи у Перемишлі був заснований в 1818 році дяківсько-регентський інститут. Владика також був меценатом кафедрального хору і музичної школи, які існували при цьому інституті. Саме в цій школі о. Вербицький одержав ґрунтовні знання з теорії музики та композиції у чеського музиканта Алоїза Нанке. Згодом Вербицький вдосконалює свою музичну освіту приватно у Франца Лоренца, також чеха за національністю. Стосовно стану хорового співу в школі сам о. Вербицький згадував: «... Школа стала консерваторією в мініатюрі, а хор дорівнював добрій опері, і, здавалося, що в Європі, крім трьох відомих категорій музики: німецької, італійської та французької - існує ще четверта категорія - українська».

У 1850 році М. Вербицький стає священиком. Отець М. Вербицький був одним із перших професійних українських композиторів у Галичині. Він залишив чимало власних композицій як цілої Служби Божої, так і окремих богослужбових розспівів та інші духовні твори. Особлива заслуга о. М. Вербицького перед українським народом – це композиція українського гімну “Ще не вмерла Україна” (1863р.), який офіційно був визнаним в 1917 р. (ЗУНР). Текст гімну написав Павло Чубинський, а музику – о. М.Вербицький.

Помер о. М. Вербицький 1870 року в с. Млини (сьогодні Польща) на 55 році життя.

Теми: Старосамбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори