SDE

Владика Ярослав про Тараса Шевченка: Патріарх української літератури був дуже виразно присутній на «Революції гідності» нашого народу [фото]

09 березня 2016
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
9 березня приміщенні Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича відбувся урочистий вечір присвячений 202-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.

З привітальним словом до присутніх звернувся владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У своєму слові архиєрей наголосив, що Тарас Шевченко, "зробив велетенський вплив на уми і серця українців". Про популярність Кобзаря свідчить те, що вже наприкінці XIX - в першій половині XX століть практично в кожній українській хаті був портрет великого Кобзаря (див. повний текст слова).

Майстерне слово Шевченка провадить, закликає і надихає до визвольної боротьби різні покоління українців. "Він не був полководцем, але його слово мобілізувало і мобілізує мільйони українців до боротьби за власні права і свободи та людську гідність. Згадаймо хоча б київський майдан – Патріарх української літератури був дуже виразно присутній на «революції гідності» нашого народу", - наголосив владика Ярослав.

У своїй промові єпископ навів слова поета, які свідчать про його глибоке внутрішнє життя з Богом. У листі до Варвари Рєпніної, написаного 28 лютого 1847 року із заслання, Шевченко говорить: «Вчора просидів я до ранку і не міг зібрати думок, щоби закінчити листа; якось-то беззвітне почування оволоділо мною. Перед благовістом до заутрені прийшли мені на думку слова Розп’ятого за нас, і я немовби віджив, пішов на утреню і так радісно, чисто молився, як, здається, ніколи раніше. Тепер я говію, – писав поет, – і сьогодні прийняв святі тайни, хотів би, щоб усе життя моє було так чисте, прекрасне, як сьогоднішній день».

Владика Ярослав наголосив, що за прикладом Шевченка український народ, душа якого є християнською, повинен пам’ятати про "релігійно-патріотичні мотиви творчості Великого Кобзаря і на них будувати основи своєї державності". Тоді українці, твердо покладаючись на Бога, доживуть до моменту здійснення Шевченкових ідеалів свободи і любові.

Далі академія продовжилась мистецькою програмою музичних колективів, які виконали Шевченкові твори, а також національний Гімн України.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), Тарас Шевченко

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори