SDE

Владика Григорій відвідав парафію Колпець-Стебник на Дрогобиччині [фото]

06 грудня 2020
Друк E-mail
Фото Степана ПАВЛІШАКА
4 грудня, у свято Введення Пресвятої Богородиці, владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії відвідав парафію Стебник-Колпець на Дрогобиччині. Цього дня громада вірних святкувала 20-ліття освячення місцевого храму. З цієї нагоди єпископ відслужив Божественну Літургію. Йому спвіслужили декан Трускавецький о.Петро Івасівка, адміністратор храму о.Євген Макогон, о.Василь Цихуляк, о.Михайло Бучинський, о.Володимир Лужецький, о.Юрій Сільник, о.Володимир Бондарчук, о.Ігор Стецьків, о.Володимир Пащак, о.Ярослав Копичин, о.Віктор Бобровський, о.Андрій Осередчук, о.Ярослав Шафран, о.Олег Кекош, о.Любомир Кушнір, о.Петро Сливка, о. Петро Юрдига, протодиякон Богдан Криницький.

У своєму слові владика Григорій наголосив, що святкування 20-літнього ювілею парафіяльного храму - це нагода подякувати Богові за можливість в цій святині пізнавати Господню науку, духовно збагачуватися та зустрічатися з Господом.

Після завершення богослужіння о. Євген подякував владиці Григорію за відвідини парафії, усім священикам - за співслужіння, добродіям і парафіянам - за те, що постійно працею і коштами долучилися до розбудови храму. Завершилося свято водосвяттям, мирування та обходом навколо храму. З нагоди ювілею храму був надрукований пам'ятний буклет, який кожен міг отримати.

За повідомлення Степана ПАВЛІШАКА та парафії Колпець-Стебник

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Світлини Степана ПАВЛІШАКА

  

Довідка

З історії парафії
Перша згадка про парафію в с. Колпець відноситься до XVI ст. У той час у селі було небагато мешканців, тому, виглядає, що свого храму ще не було, а парафіяни села ходили на Богослужіння у Стебник.

У 1818 році майстром Ільком Дум’яком у с. Колпець було збудовано дерев'яну церкву (за священика Михайла Волошинського). У 1961 році радянська влада церкву закрила. Тодішній парох о. Стефан Граба разом з парафіянами добивалися відкриття святині, проте у 1964 році церква згоріла – найімовірніше, що її було зумисне було спалено. Вдалося врятувати лише ікону Пресв. Богородиці, яка сьогодні зберігається над Горним Сідалищем у храмі. Також було врятовано дзвіницю, яку згодом перемістили на місце згорілої церкви. Біля відремонтованої дзвіниці відправляли похорони. Вона стоїть по сьогоднішній час.

У 70-х роках місцева влада дозволила громаді села побудувати капличку, в якій спочатку служили відправи священики із Стебника, а згодом настоятелем парафії став о. Василь Цихуляк із Сільця.

Будівництво церкви
У 1990 роках розпочалося будівництво нової мурованої церкви у с. Колпець. За рішенням міської ради було наділено частину землі під будівництво святині. На загальних зборах мешканці села вирішили розпочати будівництво храму власними коштами та своїми силами. Кожен парафіянин брав учать у спорудженні нової святині, уся громада долучалась коштами та жертовною працею.

Будівництво церкви відбувалося під керівництвом архітектора О. Федоришина, виконробом Г. Пацулою за пароха о. В. Цихуляка, голови церковного братства П. Хоньківа, його заступника Д. Блажкевича, парафіяльного скарбника В. Урбановича.

Освячення храму
З Божою допомогою до ювілейного 2000 року будівництво храму було завершено. 4 грудня 2000 р. Б. у с. Колпець відбулося величне свято — освячення церкви «Введення в храм Пресвятої Богородиці”. Освячував храм преосв. владика Софрон Дмитерко, Єпископ-емерит Івано-Франківської єпархії УГКЦ. Окрім отця-пароха Василя Цихуляка в урочистім Богослужінні співслужили ще майже 20 священиків. Урочиста Служба Божа супроводжувалась величним співом новоствореного Колпецького церковного хору, під керівництвом диригента В. Радяка.
Згодом біля храму освятили фігуру Матері Божої, насипали символічну могилу “Борцям за волю України” та почали будівництво нової дзвіниці.

Сьогодення
Від 2015 р.Б. на душпастирській ниві парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці с. Колпець трудиться о. Євген Макогон. Вже в часі служіння нового настоятеля у стінах каплички відкрито та освячено катехитичний клас; до храму прибудовано пандус; розпочато будівництво парафіяльного будинку – плебанії; налагоджено онлайн трансляцію богослужінь.

Сьогодні парафія у селі Колпець є осередком духовного, культурного та національно-патріотичного життя громади. Невід’ємною частиною життя спільноти стали молитовні святкування не лише церковних, а й державних свят. Фактично парафіяльним святом стали річниці посвячення біля церкви першого на Дрогобиччині меморіалу Героїв Небесної Сотні. Періодично відбуваються благодійні концерти на потреби поранених воїнів АТО.

На парафії щорічно проходять великопостні реколекцї; систематично відбуваються прощі до Зарваниці, Гошева, Билич, Крехова, Унева, Глинян та інших чудотворних місць. Особливими традиціями стали щорічні парафіяльні святкування Старого-Нового року, прощання з Колядою, свято св. Миколая, різноманітні екологічні акції. Кожного літа для молоді та дітей парафії організовується християнський табір «Вlessing challenge”. Протягом року відбуваються парафіяльні відпочинкові поїздки до мальовничих Карпат.

Тяготу щоденної клопіткої господарської праці несуть церковні братчики. При церкві служать різні спільноти: Марійська Дружина, Вівтарна Дружина, Сестринство, братство «Апостольство молитви»; започатковано молодіжний хор «Аксіос». При парафії активна молодь реалізовує власні благодійні соціальні проєкти.

Та найважливіше: вже 20 рік поспіль ми намолюємо наш храм через Божественні Літургії, активне Євхаристійне життя, участь у інших Св. Тайнах, молитві Часослова…

Парафія Введення в храм Пресвятої Богородиці об’єднує усіх жителів громади с. Колпець.

Теми: Трускавецький деканат, Григорій (Комар)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори