SDE

Вірні УГКЦ с. Бісковичі не давали згоди на демонтаж православною громадою дерев’яної церкви XVIІІ століття

14 серпня 2009
Друк E-mail
Наприкінці липня продовж кількох днів та ночей у с. Бісковичі, Самбірського району, згідно з самовільним рішенням та безпосередньої участі деяких вірних УАПЦ, без участі фахівців було демонтовано старовинний храм святого Онуфрія Великого, який датується XVIII століттям. Відтак втрачено цінну пам’ятку архітектури та унікальні настінні розписи храму.«Ця надзвичайно прикра подія є великою помилкою тих, хто зважився на руйнування древньої святині, - зазначає о. Володимир Козак, настоятель громади УГКЦ с. Бісковичі. - Греко-католицька громада ніколи і ні за яких обставин не давала згоди на демонтаж історичної пам'ятки села Бісковичі, церкви, спорудженої нашими предками, у якій молилось кілька десятків поколінь».

З огляду на факт руйнації цінної релігійної пам’ятки архітектури, вірні громади УГКЦ с. Бісковичі на чолі з настоятелем о. Володимиром Козаком звернулись до державної влади та місцевих предстоятелів Церков різних конфесій, висловлюючи свою християнську позицію стосовно цієї події (див. фотокопію звернення наприкінці прес-релізу).

Довідка

Старовинний храм св. Онуфрія Великого був збудований греко-католицькою громадою у 1740 р. та належав їй до 1946 р. З міркувань братньої любови, греко-католицька громада не виявляла своїх претензій на храмову споруду, яка належала православній громаді села і не прагнула її повернути з фактичного володіння православної конфесії. Греко-католики збудували новий мурований храм свмч. Йосафата, який освятили у 1997 році.

о. Олег Чупа,
прес-секретар єпархії

 

 

Звернення греко-католицької громади с. Бісковичі
до державної влади, місцевих предстоятелів Церков та преси

 


 

banner

Архів
^ Догори