SDE

Завершився семінар для священиків єпархії на тему "Воцерковлення - життя таїнствами Церкви" [інтерв'ю з вл. Святославом Шевчуком]

11 вересня 2010
Друк E-mail
27 серпня завершився семінар для духовенства на тему "Воцерковлення - життя таїнствами Церкви". На запрошення архиєреїв єпархії владики Юліяна та владики Ярослава семінар проводив владика Святослав (Шевчук), єпископ Аргентинської єпархії, о. д-р Ігор Бойко та о. д-р Віталій Токар. Участь у семінарі, який тривав впродовж 3-х днів, взяли понад 200 священнослужителів єпархії. Програма семінару передбачала 10 лекційних читань, які охопили богословські, історичні, моральні та канонічні аспекти тайни покаяння.
 
Владика Святослав розповів учасникам семінару як формувалось догматичне вчення про тайну сповіді від часів ранньої Церкви аж до часів християнства на території України. Під час своїх лекційних читань архиєрей ділився досвідом душпастирювання в Аргентині. "Сьогодні зустрічаючись з священиками Аргентинської єпархії, доводиться часто чути, що сучасні християни є спраглі примирення у своєму житті (з собою, родиною, співпрацівниками). Примирення людини з собою та ближніми, не можливе без примирення з Богом," - зазначив єпископ, вказуючи на важливість тайни сповіді, через яку людина завдяки благодаті примирюється з Богом. Після завершення семінару владика Святослав дав інтерв'ю для єпархіального сайту, в якому поділився думками стосовно душпастирювання через тайну сповіді.
 
Отець Ігор Бойко (декан богословського факультету УКУ) розповів священнослужителям про можливі складні випадки, з якими може зустрітись сповідник, коли йде мова про глибоко особисте життя людини. Зокрема о. Ігор докладно висвітлив з історично-моральної сторони тему штучного запліднення, яка є вкрай актуальною для подружніх пар, що не мають дітей. Священик зазначив, що часто люди, будучи наперед повідомленими про різні моральні перешкоди, які супроводжують процес штучного запліднення (замороження або знищення зайвих ембріонів тощо), могли б відмовитись від цього кроку.
 
Семінар завершили дві лекції про канонічний аспект тайни покаяння, які прочитав о. Віталій Токар. Отець Віталій детально розповів про різні моменти тайни сповіді, які регулюються нормами канонічного права. Зокрема священик дав поради, які рішення у таких випадках слід приймати сповіднику.
 
На завершення семінару владика Юліян та владика Ярослав подякували владиці Святославу, о. Ігору та о. Віталію за цікаві лекції. Архиєреї зазначили, що тайна покаяння надзвичайно важливою як у житті самого священика, так і в його душпастирській праці. Тому священик завжди має дбайливо ставитись до сповнення власної сповіді та до душпастирського обов’язку сповіді вірних.
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

banner

Архів
^ Догори