SDE

На Старосамбірщині вірні у молитві згадали подвиг Дрогобицьких мучеників

28 травня 2011
Друк E-mail
21-22 травня у Старосамбірському деканаті відбулось святкування «Року блаженних Дрогобицьких священномучеників Северина, Якима та Віталія» з нагоди відзначення 70-х та 65-х роковин їхньої мученицької смерті.

У світі прийнято, що коли сім'я вшановує пам'ять близької людини, то прагне запросити на спільну молитву найближчу родину, найкращих друзів... Подібне можна було побачити у храмі св. Миколая м. Старого Самбора. Покинувши повсякденні справи, велика кількість мирян, у тому числі молоді, прибули на місце, де перебуває Бог. Тут зібрались представники не тільки різних куточків деканату, але й міст Самбора, Дрогобича і Стебника.

Святкування розпочалось з Вечірні, яку проводили прот. Михайло Николин (декан Старосамбірський) та отці з навколишніх сіл. Допомагали їм брати Дрогобицької семінарії Тарас Плетеня, Руслан Гедз, Андрій Стецик та інші.

Уже з перших хвилин перебування кожен з нас був готовий увійти в ритм спільноти. Після цього о. Миколай Ковалишин (ЧСВВ) з хором з села Лаврів відспівали Акафіст до дрогобицьких мучеників. На завершення акафісту отець повернув усіх у минуле, розповівши про життєвий шлях цих Божих угодників, які віддали своє життя для прослави Небесного Отця. Вечірні молитви закінчились освяченням води, окропленням всіх мирян і обходом вірних з хоругвами навколо храму.

Запаливши факели, місцеві пластуни разом із прибулою молоддю сформували на подвір'ї храму колону для хресного ходу вулицями міста. Супроводжували усіх отці Тарас Яворський, Андрій Коваль та брати-семінаристи. Під час ходу співали Ісусову молитву. Спочатку зупинились біля каплиці св. Миколая, де і було розпочато акафіст до цього святого. Продовження акафісту відбулось на міській площі біля знаку св. Хреста. Після спільної молитви до молоді звернувся о. Тарас, який наголосив, що життя вищезгаданих Божих обранців показує нам, молодому поколінню, як потрібно зберігати справжню істину, відгукуватись на голос Бога і зберігати віру в Триєдиного Отця. Також о. Андрій підкреслив - щоб не похитнутись у вірі і оминути спокуси, які чекають на людину з усіх боків, потрібно опертися на Хрест, який є перед нами. Адже Хрест – це знак перемоги.

У неділю відбулась урочиста Літургія, яку відслужив владика Юліан (Вороновський), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Під час проповіді о. митр. прот. Тарас Гарасимчук подав приклад синівської любові Северина, Якима та Віталія. Вони були носіями Духа Божого, який зійшов на апостолів у єрусалимській горниці і через єпископів передається кожному з вірних у церкві.

Під час Літургії багато вірних приступило до св. Тайни Сповіді, а пізніше і до св. Причастя. Як зауважив владика, це свідчить про те, що людина дбає не тільки про красу зовнішню, але й про красу своєї душі.

На завершення Служби Божої владика Юліан поблагословив усіх присутніх, нагородив грамотами отців деканату і активних парафіян за вірність, витривалість, послух, а також за те, що дбають за красу дому Господнього.

Опісля прот. Михайло Николин подякував владиці за участь у святкуваннях. Також отець подякував Богу за всі ласки, які були зіслані на всіх під час святкування. Але на цьому дійство не закінчилось. Попереду на всіх чекав святковий концерт, який приготували мешканці міста та прибулі гості.

за повідомленням
Лілії Левицької

Довідка

Дрогобицькі мученики – єромонахи Яким Сеньківський, Северіян Бараник та Віталій – 27 червня 2001 року Божого були зачислені до лику блаженних Католицької Церкви папою Іваном Павло ІІ. Блаженні Яким, Северіян та Віталій були єромонахами василіанського чину та завершили своє священиче служіння мученицькою кончиною у катівнях НКВС м.Дрогобича у 1940-х роках. Після зачислення Дрогобицьких мучеників до лику блаженних було укладено акафіст в їх честь та написано ікону.

27 червня 2010 року Божого у м. Дрогобичі на вул. Є. Коновальця 7 владика Юліян (Вороновський) перший храм в честь блаженних Дрогобицьких мучеників.

Згідно з декретом № 2010/822 правлячого архиєрея кир Юліяна (Вороновського), 2011 рік Божий у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії проголошено роком блаженних Дрогобицьких мучеників. Впродовж цього року у кожному храмі єпархії буде виставлено ікону мучеників. У відповідні дні вірні молитимуться акафісти та молебні до Дрогобицьких мучеників.

banner

Архів
^ Догори