SDE

Блаженніший Святослав під час посвяти церкви у Дрогобичі: "Освячення храму та хрещення людини знаходять свою мету лише у тайні Євхаристії" [фото]

22 серпня 2011
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Храм Успення Пресвятої Богородиці у м. Дрогобичі освячений Блаженнішим Святославом (Шевчуком)
21 серпня Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, прибув до Дрогобича, щоб здійснити чин освячення храму Успення Пресвятої Богородиці, що знаходиться по вул. Володимира Великого. Після прибуття на парохію Патріарха привітало духовенство на чолі з владикою Юліаном (Вороновським), єпископом Самбірсько-Дрогобицьким, адміністратор парафії митр. прот. Олексій Дем'яновський, а також парафіяльна молодь. Рівно ж Главу УГКЦ привітав мер Дрогобича Олексій Радзієвський. У супроводі духовенства та вірних Блаженніший Святослав підійшов до дверей новозбудованого храму та у співслужінні владики Юліяна розпочав чин освячення церкви. Після вступних молитов Патріарх вложив у стіну храму фундаційну грамоту, вміщену у металічну капсулу.

Згодом духовенство та вірні увійшли у храм, де відбувся чин освячення престолу, який супроводжувався омиттям жертовника водою, вином, водою настояною на пелюстках троянди, помащенням святим єлеєм та окропленням святою водою. Відтак на престол було покладено антимінс (хустина, на якій зображено плащаницю та в яку вкладено святі мощі), кивот (дерев'яна посудина, призначена для збереження Святих Тайн). Опісля Блаженніший Святослав запалив напрестольні свічки та переніс на престол Святі Тайни.

Відтак розпочалась перша Божественна Літургія в новоосвяченому храмі, яку очолив Патріарх у співслужінні владики Юліана (Вороновського) та близько 50-ти священиків. На богослужінні був присутній посол України в Канаді Ігор Осташ. Участь у Святій Літургії взяли понад 9 тисяч вірних.

"Сьогоднішня євангельська подія – це зустріч двох синів", - зазначив у пастирському слові Блаженніший Святослав, пояснюючи євангельську розповідь про зцілення Ісусом одержимого юнака, якого злий дух кидав то у вогонь, то у воду. Глава УГКЦ зауважив: "З одного боку, ми бачимо Єдинородного Сина Божого, повного Духа Святого, який прийшов, щоб знайти нас і поділитись з нами Духом Божим. З іншого боку, ми бачимо причинного сина та його розгубленого батька". На думку Блаженнішого, "цих двох синів розділяє гора людського невірства, яка спотворює образ Божий в людині та штовхає її на крайнощі". Христос усуває цю неподібність між Богом та Його сотворінням, та ділиться Своїм богосинівством.

Покликаючись на слова Святих Отців, Глава УГКЦ додав: "Святі Отці під гірчичним зерном розуміли віруючу людину". Однак як зауважив Патріарх, віру не слід розуміти лише як якесь побожне почуття – це відкрите людське серце до Бога, яке Господь у відповідь наповнює Духом Святим. "Віра робить людину подібною до Бога, вона вкладає в людину зародок вічності", – у підсумку сказав Блаженніший.

Вітаючи священиків та вірних парафії Успення Пресвятої Богородиці з освяченням новозбудованого храму, Глава УГКЦ відзначив: "Сьогодні ми урочисто освятили цей храм Успення Пресвятої Богородиці. Як ви могли зауважити, чин освячення храму подібний до тайни хрещення та миропомазання, а відтак ми будемо звершувати тайну Євхаристії і вас нею кормити. Це показує, що освячення храму та хрещення знаходять свою мету лише у тайні Євхаристії. Адже ми мили престол, кропили його свяченою водою, помазували його єлеєм, а також стіни храму, вкладали святі мощі. Усе це є ознаками переміни храму."

Зазначимо, що камінь під будівництво храму Успення Пресвятої Богородиці у м. Дрогобичі був закладений та освячений Блаженнішим Іваном Мирославом (Любачівським) у 1991 році за ініціативи тодішнього Дрогобицького декана митр. прот. Мирона Бендика теперішнього ректора Дрогобицької духовної семінарії. Відтак будівництво храму розпочалось за прот. Тараса Кусьпіся та було завершене за митр. прот. Олексія Дем'яновського та сотрудників прот. Григорія Комара та єрея Тараса Коцюби. Дякуючи Блаженнішому, о. Олексій Дем'яновськкий зауважив, що освячення храму Главою УГКЦ стало знаковою подією для Дрогобича, адже 20 років тому Предстоятель УГКЦ освятив наріжний камінь, а тепер знову Предстоятель УГКЦ освятив збудований на цьому камені храм.

Додамо, що Блаженніший Святослав вже вдруге відвідав Дрогобич після свого сходження на престол Глави УГКЦ у березні 2011 року. Уперше Блаженніший Святослав відвідав Дрогобич 7 травня 2011 року з нагоди 75-літнього ювілею владики Юілана (Вороновського).

Фоторепортаж

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

banner

Архів
^ Догори