SDE

У Труксавці завершились реколекції для священиків єпархії, які провів єромонах Ілля Мамчак

20 жовтня 2011
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Юліян (Вороновський), владика Ярослав (Приріз), реколектант о. Ілля (Мамчак) з учасники 3-го туру реколекцій
20 жовтня завершились реколекції для священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії, які на запрошення правлячого архиєрея провів єромонах Студійського уставу о. Ілля Мамчак. Впродовж трьох реколекційних турів близько 250-ти священиків єпархії взяли участь у днях духовної віднови.

"Відомо, що монах – це особа молитви. Отож запрошуючи отця Іллю владика Юліян просив, щоб він поділився зі священиками досвідом богоспілкування," – зазначив владика Ярослав, звертаючись до учасників останнього туру реколекцій. Єпископ додав, що реколекції є благодатним часом для священика, адже тоді він цілковито присвячує свій час Богові.

Дні духовної віднови, що тривали три тижні поспіль, розпочинались у понеділок увечері богослужінням Вечірні та завершувались подячним молебнем у четвер. Впродовж усіх днів священики спільно служили Божественну Літургію та молились правило часослова (Утреню, І, ІІІ, VI та ІХ часи, Вечірню). У середу після Літургії за багаторічним звичаєм відбувалась поминальна панахида за усопшими священнослужителями єпархії.

"Святі Отці наголошували: щоб здобути речі невидимі, людина має віддати речі видимі", - сказав о. Ілля Мамчак, розпочинаючи першу реколекційну науку. При цьому єромонах пригадав давне правило подвижників: "Дай кров – отримай Духа". На думку реколектанта, у чудовий і стислий спосіб про шлях до здобуття людиною Святого Духа говорить молитва св. Єфрема Сирійця: "Ця молитва, яку ми молимось впродовж Великого Посту, говорить нам про те, чого ми маємо позбутись і що – здобути". Відтак кожну реколекційну науку єромонах Ілля присвячував окремому вислову молитви св. Єфрема. Принагідно, ведучи мову про боротьбу з пристрастями та здобування чеснот, реколектант розповідав приклади з життя Святих Отців та подвижників сучасності, через які показував шлях конкретних осіб до Бога.

На завершення реколекцій владика Ярослав (Приріз), єпископ-коад'ютор Самбірсько-Дрогобицької єпархії, від імені правлячого архиєрея та священиків склав подяку о. Іллі Мамчаку за глибокі й змістовні повчання та спільну молитву.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

banner

Архів
^ Догори