SDE

Глава УГКЦ прийняв зречення владики Юліяна (Вороновського) з душпастирського уряду, адміністратором Самбірсько-Дрогобицької єпархії став владика Ярослав (Приріз)

27 жовтня 2011
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Катедральний собор Пресвятої Трійці у м. Дрогобичі
27 жовтня офіційна новинна агенція Ватикану - news.va - повідомила про те, що Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Глава УГКЦ, за згодою Постійного Синоду УГКЦ, зібраного 10 вересня 2011 р. у Куритибі (Бразилія), повідомивши Апостольську Столицю, прийняв зречення з душпастирського уряду, подане Преосвященним владикою Юліаном (Вороновським), дотеперішнім Єпархом Самбірсько-Дрогобицьким УГКЦ, відповідно до приписів кан. 210 §1 Кодексу Канонів Східних Церков.

Його наступником став Владика Ярослав (Приріз), дотеперішній Єпископ-коад’ютор Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Згідно з Кодексом канонів Східних Церков, до моменту інтронізації він виконуватиме обов’язки адміністратора єпархії.

Духовенство та вірні складають щиру подяку владиці Юліяну (Вороновському) за довголітню батьківську опіку паствою єпархії.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Історична довідка

julianВладика Юліян (Вороновський) обіймав уряд єпарха Самбірсько-Дрогобицької єпархії впродовж 17 років з часу інтронізації у 1994 році. Будучи єпархом, владика звернув велику увагу на покращенню душпастирської опіки вірними єпархії (понад 400 тис вірних у 540 населенних пунктах), яка на час її створення відчувала сильний брак як у священнослужителях, так і в парафіяльних храмах. Розуміючи виклики часу, у 1996 році єпископ заснував Дрогобицьку духовну семінарію, яка у 2002 році дала єпархії перших священнослужителів. У той же час уподовж 1996-1999 рр. з благословення правлячого архиєрея проведено адміністративно-територіальну реформу, в результаті якої 6 існуючих деканатів єпархії поділено на 20 нових. Розуміючи зміст апостольського служіння та потребу близькості зі своєю паствою владика Юліян кількаразово відвідав усі парафіяльні громади Самбірсько-Дрогобицької єпархії, під час яких молився та спілкувався з вірними. Під час таких відвідин владика освятив близько 150 новозбудованих храмів.

jaroslavВладика Ярослав (Приріз) новопризначений правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії у червні 2005 року був призначений протосинкелом даної єпархії. Однак ще задовго до цього у 1989-1990 роках, будучи єромонахом ЧНІ, владика душпастирював у храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобичі, а також був одним з тих священиків, хто брав активну участь у виході УГКЦ з підпілля на Дрогобиччині, Самбірщині та Старосамбірщині.

29 квітня 2006 року у катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича владика Ярослав отримав єпископські свячення з рук глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара). З того часу розпочалось єпископське служіння владики Ярослава (Приріза) як єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії. У квітні 2010 року владику призначено єпископом-коад'ютором єпархії.

Напередодні своєї єпископської хіротонії у 2006 році владика Ярослав зазначив, що у своєму єпископському служінні особливий наголос ставитиме на "святості духовенства та мирян".

banner

Архів
^ Догори