SDE

Владика Ярослав (Приріз) у Великий Четвер: "Настала Година, якої так бажав Ісус" [фото]

13 квітня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Архиєрей здійснює чин омовіння ніг
12 квітня у Катедральному соборі Пресвятої Трійці відбулось богослужіння Вечірні разом з Літургією св. Василія Великого. Богослужіння Страсного Четверга очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ Сабмірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у співслужінні зі священиками з різних деканатів єпархії. Згідно з літургійним звичаєм УГКЦ, у цей день єпископ омив ноги 12-м священикам на знак смирення Христа, Який під час Тайної Вечері вмив ноги святим апостолам.

"Настала Година, якої так бажав Ісус. Ця Година є джерелом Таїнств Церкви: хрещення, миропомазання, священства, покаяння, подружжя та єлеопомазання. Ця Година – це звершення Пресвятої Євхаристії на Тайній Вечері", - зазначив владика Ярослав, звертаючись до вірних після завершення богослужіння. "Запрошую усіх цей Страсний Тиждень прожити у тиші, покорі та атмосфері молитви, щоб з радістю зустріти світле Христове Воскресіння", – закликав присутніх архиєрей.

Зазначимо, що у день Страсного Четверга Церква згадує подію Тайної Вечері, під час якої Ісус встановив Таїнство Пресвятої Євхаристії. Під час Тайної Вечері Господь омив ноги апостолів, вказавши, що Він прийшов на землю для того, щоб послужити іншим і дати Своє життя як викуп за багатьох. Про подію омовіння ніг апостолам розповідає лише євангелист Йоан у Йо.13,3-7. Чин омовіння ніг як частина богослужіння виник у Єрусалимі у VI-VII стт. Близько VIII ст. цей чин перейняла Константинопольська Церква. З прийняттям християнства Київською Русю цей богослужбовий чин був прийнятий у Київській митрополії.

Додамо, що у Страсний Четвер Блаженніший Святослав звернувся з посланням до священнослужителів УГКЦ.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори