SDE

Владика Ярослав (Приріз) у Прокатедральному Соборі Покрова Пресвятої Богородиці: "Кожен християнин відчуває змалку присутність й опіку Пресвятої Богородиці"

15 жовтня 2012
Друк E-mail
Прокатедральний Собор Покрова Пресвятої Богородиці у м.Самборі
14 жовтня у м. Самборі відбулось святкування храмового празника у Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці. У цей день прокатедральну парафію відвідав владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. За участю священиків Самбірського деканату та великої кількості вірних архиєрей відслужив Божественну Літургію.

«Діва десь предстоїть у церкві і з ликами святих невидимо за нас молиться Богові», - пригадав вірним під час проповіді владика Ярослав слова з тропаря, що співається на свято Покрова. За словами проповідника, те, що Богородиця зробила багато століть тому у Царгороді – врятувала його жителів від нападу ворогів, - це робить вона й надалі по всьому світу та у всі часи, де тільки з вірою благають її помочі.

На думку єпископа, Пречиста Діва Марія є першою ученицею Ісуса Христа, яка навчилась любити ближнього і співстраждати йому: «Пресвята Богородиця є переповнена Божественною любов'ю, а ця любов після її блаженного Успіння не зменшилася, а навпаки, розгорілася з ще більшою силою, бо Вона знаходиться найближче Бога, котрий сам є Любов'ю». Свято Покрови пригадує нам, як Богородиця прийшла до храму в Царгороді і, клякнувши, довго і ревно молилась. Подібно й християни, за словами єпископа, мають молитись за тих осіб, які знаходяться у великій нужді: чи то матеріальній, чи то духовній.

Після молитви у царгородському храмі Пресвята Богородиця зняла з себе хустину і покрила нею людей, врятувавши їх від неминучої смерті. Цим жестом Пречиста пригадала нам, що допомагаючи ближньому молитвою, християнин також повинен старатись допомогти й ділом. «Адже якщо ми любимо ближнього, тоді намагаємось йому допомогти», – сказав у підсумку владика Ярослав.

Після завершення Літургії відбувся чин водосвяття. Опісля настоятель парафії – о. Володимир Коркуна – подякував єпископові, священикам та гостям за те, що розділили з вірними радість храмового празника.

Цього ж дня владика Ярослав відслужив у м. Самборі на Площі пам'яті панахиду за загиблими повстанцями та освятив погруддя, споруджене в честь колишнього самбірчанина, сотника УПА на Закерзонні, Степана Стебельського.

Нагадаємо, що 14 жовтня 2011 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, освятив у м.Самборі Собор Покрова Пресвятої Богородиці, який того ж дня владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, проголосив Прокатедральним собором Самбірсько-Дрогобицької єпархії. При парафії Покрова Пресвятої Богородиці діє катехитична школа ім. митрополита Андрея Шептицького, в якій навчаються 140 дітей. Також при парафії єпархіальна Комісія у справах родини організувала Передподружні курси катехизації для вірних Самбірського, Рудківського та Дублянського деканатів. При парафії діє Молодіжне братство, а також спільнота християнських подружжів «Кана Галилейська». Свої таланти наймолодші парафіяни мають змогу розвинути на гуртках умілих рук та співу. Парафіяльна молодь бере активну участь у місцевому осередку спільноти «Віра й світло», яка опікується неповносправними особами та їх родинами. Як повідомив о. Володимир Коркуна, у цьому році наприкінці місяця жовтня буде відкрито ще одне катехитичне приміщення для потреб парафії.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Прокатедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори