SDE

Владика Ярослав у Великий Четвер: "Година Сина Чоловічого прийшла в наше земне життя, аби вирвати нас із тенет смерті і повернути до життя" [фото&відео]

03 травня 2013
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Чин вмивання ніг
2 травня, у Великий Четвер, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича відбулось богослужіння великої вечірні з Літургією св. Василія Великого. Богослужіння очолив єпарх Самбірсько-Дрогобицький - владика Ярослав (Приріз) - у співслужінні духовенства єпархії. Після прочитання Євангелія о. Григорій Комар (протосинкел єпархії) зачитав послання Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, до священнослужителів Української Греко-Католицької Церкви.

Наприкінці Літургії до вірних звернувся владика Ярослав, пригадуючи, що у цей день Христос зібрав Своїх учнів довкола пасхальної трапези і встановив Тайну Пресвятої Євхаристії. "Церква безнастанно довершує наочне втілення Тайної вечері, на Святій Літургії, щоб упізнати Господа і зрозуміти значення Його Євангельських слів, так, як це пережили учні в Емаусі", - наголосив архиєрей. За словами єпископа, Пресвята Євхаристія зміцнює християнина на його дорозі життя, коли він до неї приступає.

Промовляючи до священиків, владика Ярослав сказав: "Дорогі мої співбраття, наше священство бере свій початок від Тайної Вечері, але також від тієї Служби Божої, підчас котрої архиєрей возложив на нас свої руки і промовив слова освячення. Відтоді ми були назавжди вписані в священство Ісуса Христа і стали покликаними продовжити в наших часах єдину Жертву Сина Божого, щоб доступ до її овочів мали також християни нашої епохи..."

Після завершення Літургії, згідно з давнім звичаєм, владика Ярослав здійснив чин вмивання ніг священнослужителям.

Зазначимо, що у день Страсного Четверга Церква згадує подію Тайної Вечері, під час якої Ісус встановив Таїнство Пресвятої Євхаристії (Чит. детальніше про Страсний тиждень). Під час Тайної Вечері Господь омив ноги апостолів, вказавши, що Він прийшов на землю для того, щоб послужити іншим і дати Своє життя як викуп за багатьох. Про подію омовіння ніг апостолам розповідає лише євангелист Йоан у Йо.13,3-7. Чин омовіння ніг як частина богослужіння виник у Єрусалимі у VI-VII стт. Близько VIII ст. цей чин перейняла Константинопольська Церква. З прийняттям християнства Київською Русю цей богослужбовий чин був прийнятий у Київській митрополії.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Олег Бісик

ВІДЕО - автор Анатолій Цимбал

Теми: протосинкел, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори