SDE

У с. Медвежа на Дрогобиччині відбулись святкування з нагоди 140-ліття місцевого храму [фото]

14 червня 2013
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав освячує новий престіл
13 червня, на празник Вознесіння Господнього, у с. Медвежа га Дрогобиччині відбулись святкування з нагоди 140-ліття місцевого храму св. Миколая Чудотворця. З цієї нагоди парафію відвідав владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, який у співслужінні о. Григорія Комара (протосинкела єпархії), о. Мирона Бендика (ректора семінарії), о. Михайла Коліщака (декана Мокрянського та адміністратора цієї парафії), а також священиків Мокрянського, Дрогобицького та Самбірського деканатів відслужив Божественну Літургію. Перед початком Літургії архиєрей здійснив чин освячення храму після реставраційних робіт та освятив новий престол.

Пояснюючи вірним значення празника Вознесіння Господнього, владика Ярослав звернув увагу на слова євангелиста Луки про учнів Христа, які "поклонившися Йому, повернулися з радістю великою в Єрусалим" (Лк. 24, 52). За словами єпископа, основу цієї радості складала любов апостолів до Христа Спасителя і тверда віра в Його обітницю. "Раділи святі апостоли і в передчутті благодатної вічності, бо Господь сказав що йде приготувати їм місце, щоб взяти їх туди, де Сам буде перебувати", - наголосив архиєрей. Возносячись на небо Христос відкрив усім віруючим благодатний шлях до Отця Небесного. Говорячи про це, владика Ярослав додав: "Цим шляхом хреста, очищення, самовідданості, внутрішнього відновлення можна досягнути і нам висоти святої досконалості".

Після завершення богослужіння єпископ подякував о. Михайлу Коліщаку за довголітню душпастирську опіку парафією. Архиєрей побажав священикові та вірним, щоб оновлений храм завжди був для них місцем зустрічі з Богом: "Нехай у цих стінах постійно панує дух навернення та оновлення у частому прийманні святих тайн Покаяння та Євхаристії". У свою чергу, о. Михайло подякував владиці Ярославу за душпастирські відвідини парафії. Священик висловив подяку усім жертводавцям та доброчинцям, які долучились до віднови давньої святині.

Зазначимо, що храм св. Миколая Чудотворця у с. Медвежа Дрогобицького р-ну був збудований у 1872 р. під керівництвом о. Павла Полянського. Писемні згадки про перший храм у селі сягають 1565-66 рр. та розповідають, що у цей час тут знаходився храм Усікновення Глави Івана Предтечі. У 1650 р. у Медвежі споруджено храм Вознесіння Господнього, а у 1800 р. - храм св. Миколая. Теперішній храм є четвертим за числом.

Богослужбове життя парафії своїм співом супроводжують два хори: дорослий та дитячий. При парафії діє вівтарна дружина та відбувається катехизація учнів місцевої школи. Упродовж 2012-2013 рр. у храмі св. Миколая відбувались реставраційні роботи. Зокрема було відновлено давній іконостас та бічні престоли. Львівський іконописець Анатолій Куйбіда здійснив розпис храму. У 2013 р. було споруджено богослужбову каплицю.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: протосинкел, Мокрянський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори