SDE

На Сколівщині владика Ярослав освятив храм після реставраційних робіт [фото]

23 липня 2013
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Храм Різдва Христового 1850 р.
21 липня, в неділю Всіх святих українського народу, у с. Либохора на Сколівщині відбулось освячення храму Різдва Христового після реставраційних робіт. Чин посвяти здійснив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні о. Андрія Петришина (декана Славського), о. Леоніда Матійківа (настоятеля храму) та священиків Славського і Тухольківського деканатів. Важливою подіє для парафії стало посвячення нового престолу на честь свята Христа-Чоловіколюбця, яке з благословення єпархіального єпископа святкуватиметься як престольний празник.

Звертаючись до вірних під час проповіді на Божественній Літургії, владика Ярослав наголосив: "По-особливому маємо пережити оце свято всіх святих українського народу у цей рік, коли відзначаємо 1025 літ відтоді, коли проміння Христової віри через Володимирове Хрещення осяяло наші землю і наш народ прийняв християнську віру, нову свідомість, новий сенс та мету життя, новий внутрішній душевний стан". За словми архиєрея, невипадково цей празник святкується невдовзі після дня Пятидесятниці. Адже завдяки дару Духа Святого ми маємо плоди діяльності Його благодаті серед українських християн (Див. повний текст проповіді).

Говорячи про значення змісту назви свята - "всіх святих", - владика Ярослав зауважив, що, окрім канонізованих Церквою, до цього числа святих належить також і незліченна кількість невідомих християн, які добре сповнили шлях свого християнського вдосконалення. "Це ті тисячі людей, які жили поруч з нами та у важких економічних і політичних обставинах не втрачали людського обличчя, не ішли на компроміс зі своїм сумлінням, протиставилися багатьом спокусам, віддали життя своє за ближніх, виявивши найбільший прояв любові", - додав єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав закликав вірних наслідувати подвиг святості українських святих, благаючи у них заступництва та помочі на цьому шляху. "Якщо шляхом духовного вдосконалення пройшли наші брати й сестри по крові, які жили посеред нас, говорили та думали подібними з нами словами, носили подібні імена, то й ми з Вами здатні повторити їх християнських подвиг та стати святими", - сказав у підсумку архиєрей.

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Леоніду Матійківу, парафіянам та жертводавцям за турботу про віднову давнього храму. У свою чергу, о. Леонід подякував єпископу за душпастирський візит, на який з великою радістю чекала уся парафія.

Зазначимо, що напередодні в парафії відбулись реколекції, які провів єромонах Ілля Сірук, ЧСВВ, з м. Володимир-Волинський. Рівно ж у ці дні у храмі перебували мощі Блаженного священномученика Василя Величковського.

Храм Різдва Христового у с. Либохора був збудований у 1850 році. Довший час ктиторами храму були відомі брати барони Гредлі зі Сколе. У 20 ст. більша частина зовнішніх стін була оббита бляхою. Під час відновлювальних робіт бляху було замінено деревоматеріалами.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Славський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори