SDE

Владика Ярослав про значення постаті Тараса Шевченка: "Він не прагнув бути пророком, проте своїм могутнім словом як Мойсей вивів свій народ з “єгипетського” ярма" [фото]

10 березня 2014
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав під відзначення 200-ї річниці з дня народження Т. Шевченка
На цьому 9 березня наголосив єпископ Самбірсько-Дрогобицький у Львівському обласному муздрамтеатрі м. Дрогобича, де відбувся вечір-пам'яті присвячений 200-літтю від дня народження "українського пророка" - Тараса Шевченка.

Характеризуючи велич постаті Т. Шевченка владика Ярослав сказав: "Щоб усвідомити, ким є для українців Тарас Шевченко, достатньо лише пригадати, що вже в кінці XIX - в першій половині XX століть практично в кожній українській хаті поряд з іконами часто поміщали портрет великого Кобзаря". За словами єпископа, хоча й Шевченко не був політиком чи полководцем, однак його слова мобілізували та мобілізують по сьогоднішній день мільйони українців до боротьби за власні права і свободи та людську гідність.

Говорячи про духовний вимір творчості Шевченка, владика Ярослав сказав: "Молитва – це невід'ємний елемент поклоніння Богу, який завжди характеризував український народ та був, безумовно, присутній і в житті Шевченка". Відомо також, що Великий Кобзар вже з дитинства знав Святе Письмо і був вихований у релігійному дусі.

Наприкінці свого звернення єпископ зазначив, що "в умовах складних процесів нашого державотворення, коли після затяжної і гострої суспільно-політичної кризи зовнішній агресор вчергове віроломно зазіхає на соборність України, залишаються актуальними заповіти Тараса Шевченка". Владика Ярослав пригадав присутнім заклик Т. Шевченка: "Борітеся — поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!"

Відтак перед присутніми виступили творчі колективи м. Дрогобича, серед яких студентська хорова капела "Гаудеамус" ДДПУ, хор музучилища ім. Василя Барвінського та зведений симфонічний оркестр навчальних закладів й установ культури. Митці виконали вибрані твори авторства Т. Шевченка, щоб дати змогу всім знову відчути силу слова "українського пророка".

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори