SDE

У Старому Самборі відбулася Хресна дорога вулицями міста

09 квітня 2014
Друк E-mail
Фото Лілії ЛЕВИЦЬКОЇ
У Старому Самборі стало вже доброю традицією у часі Великого Посту відклавши всі буденні справи, під великопісний спів церковного хору та семінаристів Дрогобицької духовної семінарії, під мудрі слова повчань священиків, відбувати молитовну хресну дорогу вулицями міста. Цьогорічна Хресна дорога, яка відбулась 30 березня, була особливою, оскільки була присвячена пам'яті Героїв Небесної Сотні, а молитву й розважання над муками Христа поєднувалися із громадянською лірикою Ліни Костенко і Тараса Шевченка, 200-ліття від народження якого відзначали зовсім недавно.

Впродовж Хресної дороги на чотирнадцятьох молитовних зупинках відбувалися читання Євангелія. О. Михайло Николин (декан Старосамбірський), та о. Петро Сюсько виголошували духовні науки, які стосувалися хреста Господнього і його значення у житті християнина, відношення людини до Бога, єдності у християнській спільноті і поза нею, над роллю любові та віри у нашому суспільстві. Учасники хресної ходи несли дерев'яний хрест та запалені лампадки - символ віри і тепла. І наче нагадування, що й денне світло не буде досконалим без світла любові всередині кожного з нас.

До проведення хресної дороги активно долучилась і молодь, особливо місцеві пластуни, які під час кожної стації зачитували вірші вище згаданих письменників. Також представники місцевої самооборони несли синьо-жовтий прапор. Під час зупинки біля «білого дому» ми вшанували пам'ять Героя Небесної Сотні Богдана Сольчаника та разом із священиком розважити над роллю новітніх Героїв у долі України. Зупинившись на сьомій стації коло будівель правоохоронних органів о. Михайло зробив наголос на «людині в мундирі» та значення діяльності такої особи в житті сучасного суспільства. Не менш зворушливими були й стації-зупинки в центрі міста. Біля будівлі районної лікарні разом із отцем Петром роздумували над важливістю випробувань, котрі посилає нам Господь, над роллю лікаря, який є інструментом у руках Божих. На центральні площі біля пам'ятного хреста було попередньо намальовано контури території України в тому числі й з нероздільною цілісною частиною АРК. Кожен бажаючий клав на контур карти свою лампадку, залишаючи часточку свого вогника-тепла у спільний знак віри та любові, в знак, що єднає мільйони вірян довкола єдиної правди, в знак, який додає сил та впевненості, добра та милосердя, душевного тепла та вміння прощати. Наступна зупинка відбулась біля стін старосамбірського музею, під якими людей уже чекала експозиція, присвячена загиблим у Києві.

Спільна Хресна дорога, яка тривала понад п'ять годин, завершилася розважанням на могилі воїнів УПА та Богдана Сольчаника.

За повідомленням
Лілії Левицької

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори