SDE

"На своїх велосипедах вони везли залежних", - відбувся велопробіг Самбір-Добромиль [фото]

16 травня 2014
Друк E-mail
Фото Комісії у справах душпастирства охорони здоров'я
Велопрочани вирушають в паломництво
На єпархіальну молодіжну велопрощу «За тверезість українського народу» із Самбора до Добромиля, приурочену Дню хворого, яка відбулася 9-10 травня 2014 р. Б., учасники справді вирушили не самі… Ще під час ранкової Літургії (о 7. 00) у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, виголошуючи першу реколекційну науку, головний медичний капелан Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, о. Тарас Рисей, закликав паломників у свої серця молитовно взяти когось одного із тих нещасних людей, яких зла недуга алкоголізму чи наркоманії зв’язала по руках і ногах.

«Вони вже не можуть зробити це самі. Неначе, той чоловік із притчі Господньої про «Милосердного Самарянина», ці особи колись пустилися до Єрихону гріховних насолод, покинувши свій Єрусалим освячення, і тому були нещадно побиті розбійниками. Тепер вони залежні і від своєї недуги, і від усіх, хто живе поряд. Нехай наші велосипеди послужать сьогодні тими ослятками, на яких ми повеземо разом із Христом цих нещасних братів і сестер до духовної лікарні – Добромильського монастиря святого Онуфрія», – сказав духівник. Після Літургії, добре поснідавши, молоді люди, в кількості 55-ти осіб та у супроводі автомобілів кваліфікованого лікаря і технічного обслуговування, вирушили у 6-тигодинну подорож. Часто доводилось робити 15-тихвилинні зупинки, які були спричинені різноманітними непередбачуваними обставинами: то у когось ламався велосипед, то підводило здоров’ячко… Однак, цього і слід було очікувати!

Десь на половині маршруту, а саме у с.м.т. Стара Сіль (Старосамбірського р-ну) учасників паломництва вже очікували. При в’їзді до населеного пункту, завзятих прочан зустрічав сам парох – отець Василь Пукій. Він і запровадив всіх до старовинного храму святої Параскевії (ХV ст), де відбулася молитва і перепочинок. Отець Василь у цікавий спосіб розповів присутнім історію виникнення як села, так і церковного устрою даної місцевості. Усі захоплено слухали. Пізніше прочанам було запропоновано смачний обід, який своїми силами приготували жертовні парафіяни (зокрема, власники кафе «Сузіря»).

До м. Добромиля (Старосамбірський р-н) «велосипедні паломники» добралися десь аж під вечір (близько 17. 30). Цього разу молодих осіб привітно зустрічав настоятель монастиря ієромонах Симеон (Манько). Відслуживши Вечірню та Молебень до Пресвятої Богородиці, о. Тарас Рисей виголосив другу реколекційну науку, закликавши прочан звернути увагу на постать Діви Марії, яка, подібно до велопрочан ХХІ століття, цілковито забувши себе саму, спішила у гірську місцевість, щоб послужити вагітній тітці Єлизаветі…

Нічліг учасники прощі організували у монастирському саду поблизу новозбудованої каплички. Вранці усі знову поспішили на Літургію. Отець Тарас виголосив третю реколекційну науку, базуючись на євангельському епізоді про біснуватого юнака, якого злий дух кидав, то у вогонь, то у воду, щоб погубити, а учні не могли нічим зарадити. «Цей рід виганяється лише молитвою і постом», – сказав Господь. У свою чергу, духівник прощі закликав усіх молитися та постити за людей, яких «зелений змій» також бажає погубити, топлячи у рідині, яка є і вогнем, і водою водночас.

Поснідавши, молоді прочани вирушили до руїн старовинного замку-фортеці Станіслава Гербурта (XVI ст.), де відбулося чудове аматорське спортивно-інтелектуальне змагання – «квест», основою якого є послідовне виконання командами заздалегідь підготовлених завдань.

До міста Самбора задоволені прочани на велосипедах повернулися близько 21. 00. Багатьох учасників із гарячими привітаннями зустрічали щасливі батьки, які пишалися тим, що їхні чада спромоглись здолали такий нелегкий шлях, заради нещасних осіб та задля Христа…
Слава Богові і велике ДЯКУЮ усім, хто причинився!

Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я СДЄ УГКЦ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я, велопроща, Старосамбірський деканат, Добромильський деканат, Хирівський деканат, Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори