SDE

У Дрогобичі, в храмі Преображення Господнього, відбувся благодійний концерт в пам’ять о. Михайла Вербицького [фото]

22 березня 2015
Друк E-mail
ww.spasadrohobych.org.ua
З нагоди 200-річчя від Дня народження композитора, диригента, педагога, громадського діяча, автора музики державного гімну України, о. Михайла Вербицького, 22 березня, в храмі Преображення Господнього, відбувся благодійний концерт.

Твори Вербицького виконував Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина». Звучали частини творів «Єдинородний сину», «Святий Боже», «Алилуя», «Іжи херувими», «Милість мира», «Свят», «Тебе поєм», «Отче наш», «Достойно єсть». На завершення концерту спільно заспівали державний гімн України, музику до якого написав вищезгаданий композитор.

о. Любомир Митник, настоятель храму, привітав хоровий колектив, який  вперше у храмі. «Вражені звучанням творів нашого великого композитора, священика, сина України, Михайла Вербицького. Направду, ніхто не посміє сказати, що Бог не любить Україну, коли є такі світочі, яких маємо пам’ятати, шанувати і продовжувати їхню справу», - звернувся зі словами вітання священик. «Сьогодні, дивлячись на тих молодих людей, котрі прийшли до нас, бачимо у них майбутнє України: справжньої, великої, сильної України», - додав проповідник.

За словами о. Любомира, «не раз нас засмучували різні сумніви: чи Україна відбудеться? Вона відбулася. І це так налякало ворогів, що вони вирішили зупинити це відродження, але їм цього не зробити, бо ми маємо цю невмирущу славу нашого народу», - наголосив священик.

«Бог буде завжди нам посилати героїв, великих подвижників, великих талановитих людей, коли ми будемо з Богом і будемо уповати на його святу волю», - так висловився о. Любомир про історичну тяглість поколінь, «які відстоювали, боролися, віддавали життя за свою землю, за свій народ і сьогодні продовжують це робити».

Наприкінці священик подякував колективу за те, що відтворили твори Михайла Вербицького і додав, «що ми не раз  їх чуємо в храмі, де хори використовують ці твори у своїх літургіях, але сьогодні вони прозвучали   для нас по-новому». Рівно ж подякував усім, хто залишився і склав  свої пожертви,  «усім небайдужим, тим, хто на фронті, тим, хто чекає своїх рідних з війни, тим, хто молиться і шукає своїх рідних, і тим, хто допомагає у свій спосіб, щоб приблизити цю нашу спільну перемогу».

Додамо, що під час благодійного концерту відбувалась збірка для військовослужбовців в зоні АТО.

Джерело: www.spasadrohobych.org.ua

ФОТОРЕПОРТАЖ

Довідка

Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина» заснований при Дрогобицькій філармонії весною 1946 року.

Створений ансамбль на основі Бойківської чоловічої капели, художнім керівником якої був Петро Ємець. Поступово була сформована танцювальна і оркестрова групи і прийнято на роботу декілька жінок-вокалісток. Спільна робота започаткувала ансамбль пісні та танцю, який свою назву отримав трохи пізніше.

Ансамбль «Верховина» - це професійний вокально-хореографічний колектив, що упродовж 60 років пропагує українське мистецтво, зокрема фольклор Прикарпаття. У складі ансамблю хорова, танцювальна та оркестрова групи. Творча робота в колективі підтримується стараннями диригента Світлани Урбан, керівника оркестру Галини Желіско та головним балетмейстером ансамблю Василем Кулактвським. Очолюють ансамбль «Верховина» (з 2002 р.) директор Зорян Ацедонський та художній керівник Світлана Майданик (з 2003 р).

Теми: Михайло Вербицький, Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори