SDE

У Дрогобицькому музучилищі відбувся музично-поетичний реквієм «Гей, плине кача по Тисині»

31 березня 2015
Друк E-mail
Небесна сотня
Патріотичне виховання  молоді  сьогодні є одним із головних пріоритетів, органічною складовою освіти в Україні. Його основна мета - виховання свідомого громадянина, патріота, набуття молоддю соціального досвіду, високої культури міжнаціональних взаємовідносин.

Велика увага формуванню етнозахисту в молоді надається в Дрогобицькому державному музичному училищі ім. Василя Барвінського. Студенти нашого навчального закладу є активними учасниками суспільно-політичного життя краю. Вони постійно проводять вуличні виступи, зібрані кошти від яких йдуть на допомогу воїнам АТО, дають концерти у різних закладах міста, зокрема в Карітасі та загальноосвітніх школах міста. На всіх виступах звучать українські народні пісні, повстанські пісні, пісні січових стрільців. Не пройшли повз увагу наших студентів і минулорічні події на Майдані. І як данину світлій пам’яті Небесної Сотні у Великому залі ДДМУ ім. Василя Барвінського було проведено музично-поетичний реквієм «Гей, плине кача по Тисині».

Цікавим і незвичним був сценарій художньої композиції. Невеличкий документальний відеоряд дав присутнім змогу пригадати  вражаючі події минулого року: розстріл мирного Майдану, захоплення Криму, неоголошена війна на Сході України. Панахида за Героями України, яку провів капелан о. Євген Макогон, органічно перейшла у народний плач «Гей, плине кача». На екрані – історичні світлини героїки Майдану: мирний сон майданівців у Михайлівському соборі та в Українському домі, жорстоке побиття протестуючих «беркутівцями», розпач від смерті кращого цвіту України, проводи у вічність Небесної Сотні… Показ слайдів супроводжувався поетичним словом та піснями у виконанні студентів, що посилювало враження від побаченого на екрані. Вірші про події на Майдані  прозвучали у виконанні Наталії Нестерівської, Ольги Добровенко, Тетяни Михайлик, Ігоря Котенка. Кульмінацією реквієму став виступ  вокального дуету  у складі Ігора Котенка та Михайла Гриньо, які виконали пісню Бориса Севастьянова «Мамочко, вибач за чорну хустину». Особливе враження справила  на слухачів музика в інтерпретації струнного квартету (Ольга Пузанова, Юрій Сас, Юрій Яциків, Мирослав Сойка). І заключною світлою елегією прозвучала   пісня Лесі Горової   «Нашим героям» у виконанні Дарини Іванковської, Олени Чень, Олени Федько, Марти Мельнарович та Богдани Савуляк.

Останні акорди музично-поетичного реквієму лягли в душі кожного присутнього німою скорботою: «А кача тихо по Тисині пливе як символ України»…

Повідомила
Ольга Сеник,
викладач-методист ДДМУ ім. В. Барвінського

Теми: студентське капеланство

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори