SDE

Блаженніший Святослав освятив у Дрогобичі пам’ятний знак Героям Небесної сотні та Захисникам незалежності України [фото&аудіо&відео]

25 квітня 2015
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
25 квітня Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, у співслужінні владики Ярослава (Приріза), владики Григорія (Комара), владики Володимира (Війтишина), владики Кена (Новаківського), владики Богдана (Дзюраха), владики Бориса (Гудзяка) освятив пам’ятник знак Героям Небесної сотні та Захисникам незалежності України, споруджений на стіні Катедрального собору Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

Главу УГКЦ і владик перед входом до храму Пресвятої Трійці привітала молодь і духовенство парафії. Відтак в церкві розпочалось богослужіння Великої вечірні, після завершення якого Блаженніший Святослав відслужив панахиду за загиблими воїнами і освятив пам’ятник знак Героям Небесної сотні та Захисникам незалежності України.

Звертаючись до духовенства й мирян, присутніх на цій події, Глава УГКЦ сказав: "Однією з прикмет нашого люблячого Бога є те, що Він є Богом, Котрий пам’ятає про людину - Своє улюблене сотворіння". Завдяки тому, що Бог пам’ятає про людину, вона живе. За словами Предстоятеля УГКЦ, про це особливо варто пам’ятати тоді, коли ми знаходимось в складній ситуації, або ж сумуємо, чи просимо Бога, щоб не забував про нас, а був з нами, рятував від смерті і дарував життя.

Найбільшим виявом Божої пам’яті про людину є таїнство воплочення, страждання і воскресіння Божого Сина. Пам’ятаючи про людину, яка переходить смерть, Бог Сам забажав Своєю власною смертю знищити смерть, а через Своє воскресіння - дарувати нам вічне життя.

Крім того, проповідник додав, що, "творячи людину на Свій образ і подобу, Господь дав їй здатність пам’ятати". На думку Блаженнішого, встановлення пам’ятного знаку на стіні Катедрального собору м. Дрогобича є важливим з огляду на його виховну роль: "Цей пам’ятний знак буде будити нашу пам’ять, щоб ми були собою, щоб наша Мати-Україна мала майбутнє".

Відтак владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, висловив подяку Блаженнішому Святославу і присутнім єпископам за спільну молитви та освячення пам’ятного знаку, який увіковічнить пам’ять Героїв Небесної Сотні та інших мучеників, що віддали своє життя за соборність і незалежність України.

Після завершення богослужіння відбувся Вечір пам’яті Героїв Україні, участь в якому взяли церковні хори, музичні колективи та парафіяльна молодь.

Додамо, що цього дня Блаженніший Святослав разом з єпископами Постійного Синоду УГКЦ, який цими днями відбувається в м. Дрогобичі, відвідали церкву св. Юрія - пам'ятку галицької дерев'яної архітектури кінця XV — початку XVI століть. Про історію та іконопис цього храму єпископам розповів мистецтвознавець Левко Скоп.

Після цього члени Постійного Синоду УГКЦ відвідали Дрогобицький музей "Тюрма на Стрийській", який знаходиться на території колишньої катівні НКВД-МГБ-КГБ СРСР у Дрогобичі. Тут владики помолились панахиду за невинно закатованих. Відтак старший науковий працівник музею "Дрогобиччина" Марія Головкевич розповіла про історію Дрогобицької тюрми, в якій радянська влада катувала представників греко-католицького духовенства, інтелігенції, воїнів УПА та пересічних українців, на яких ставили клеймо - "ворог народу".

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Освячення пам’ятного знаку Героям Небесної сотні та Захисникам незалежності України

Відвідини музею "Тюрма на Стрийській"

Відвідини церкви св. Юрія

АУДІО

Слово Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ

ВІДЕО

Автор відео - о. Олег БІСИК

Теми: Володимир (Війтишин), Григорій (Комар), Борис (Ґудзяк), Герої Майдану, Кен (Новаківський), Богдан (Дзюрах), Блаженніший Святослав, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори