SDE

У Лаврівському монастирі перезахоронили тлінні останки осіб, які жили у ХV - ХVІІ століттях

10 серпня 2015
Друк E-mail
news.ugcc.org.ua
9 серпня у Лаврівському Свято-Онуфріївському монастирі ЧСВВ відбувся Чин похорону та перезахоронення раніше знайдених під монастирським храмом (за період 2009 -2014 рр.) тлінних останків. З благословення владики Ярослава, Єпарха Самбірсько-Дрогобицького, провівши археологічні і антропологічні дослідження, тлінні останки у крипті храму захоронив ігумен Свято-Онуфріївського монастир о. Атанасій Слободян, ЧСВВ.

У травні 2014 року було розпочато ремонт монастирського храму. Розпочали з демонтажу долівки кінця ХІХ ст., яку під час окупаційного радянського режиму було пошкоджено, до того ж під час розкопок у 80 рр. ХХ ст. частину було зруйновано.

«Після демонтажу працівниками долівки, було виявлено ряд поховань. Про це було повідомлено п. Юрія Лукомського, який курує будь-які археологічні дослідження на території нашого монастиря. Він негайно з групою спеціалістів провів ексгумацію поховань та обстеження архітектурних особливостей храму (підвалин). Під час проведення цих розкопок було виявлено шість поховань (в бабинці): п’ять ХVІІ ст. і одне ХV ст.», ‒ у коментарі повідомив бр. Теодор Дутчак, ЧСВВ.

Два поховання були з південної сторони: перше – невідомий чернець (від стіни храму), друге – це був або архимадрит, або ж єпископ (потребує досліджень за регаліями, що були на ньому: хрест металевий звичайний, єпитрахиль (дуже довга), і під рукою, з правої сторони, ‒ або набедреник, або паліца). З північної сторони були розкопані тлінні останки світських осіб, швидше за все доброчинців храму – молдавських господарів. Посередині бабинця було знайдено ще й шосте поховання княжих часів. 

Довідка 

Монаша обитель оо. Василіан у Старосамбірському районі Львівської області належить до найдавніших пам’яток культури та духовності галицького краю. Лаврівський монастир святого Онуфрія впродовж багатьох століть був центром екуменізму. Тут був великий некрополь, у якому спочивали православні митрополити, греко­католицькі єпископи, молдовські господарі. Є історично підтверджені дані, що тут також поховано єрусалимського митрополита Макарія Лігаріду. Окрім того, за версією істориків, серед православних митрополитів, греко­католицьких єпископів і молдовських господарів у некрополі Лаврівського монастиря святого Онуфрія спочиває і князь Лев, хоч його поховання досі не знайдено. 

Департамент інформації УГКЦ  

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори