SDE

Дрогобичани взяли участь в семінарі про "Лідерство глухих у Церкві", що відбувся в Брюховичах [фото]

03 грудня 2015
Друк E-mail
Фото бр. Дениса БОГАТКА
В місті Дрогобичі є чимало храмів та церковних громад. Серед них є великі, давні, з величавими соборами, є  менші, родинні парафії, є також  молоді громади, які утворені зовсім недавно. Такою молодою парафіяльною спільнотою є громада священномученика Йосафата Кунцевича, що об’єднує вірян, які проживають на вулицях Грушевського, Стрийській та В. Великого в околицях з/д вокзалу.

На перший погляд це звичайна греко-католицька громада: тут служиться Літургія, люди сповідаються, шлюбуються, хрестять дітей. Цікавим є те, що для деяких парафіян все це відбувається в абсолютній тиші, адже значна частина вірян громади є нечуючими людьми, або, як вони самі себе називають, – глухими.

Глухі здавна і у великій кількості живуть у Дрогобичі, адже тут є великий осередок УТОГ (Українське Товариство Глухих), власне підприємство, гуртожиток і клуб дозвілля. Великою радістю для нечуючих стала можливість відвідувати храм і брати участь у церковному житті.

Церква розуміє ситуацію глухих людей і ″виходить″ їм назустріч з проповіддю Євангелія та благодаттю таїнств. До богослужінь залучаються сурдоперекладачі, адже глухі спілкуються і сприймають інформацію мовою жестів. Жестову мову глухих намагаються опанувати також служителі парафії, хоч зробити це не так просто, як здається на перший погляд.

Настоятель храму св. Йосафата, отець Василь Чава, дбає, щоб глухі віруючі відчували себе повноцінними членами спільноти. У цьому йому допомагають семінаристи, які провадять катехитичні бесіди, прощі, спільний відпочинок та працю з нечуючими людьми.

Зовсім недавно, глухі з Дрогобича мали унікальну нагоду взяти участь у циклі семінарів на теми "Лідерства глухих у Церкві" і "Розвитку культури глухих у Церкві", який завершився у неділю 22 листопада в Брюховичах. Цей захід, організований Відділом соціальних питань Патріаршої Курії УГКЦ і Центром душпастиртва осіб з вадами слуху "Надія" УГКЦ, покликаний створити активне середовище обміну між спільнотами глухих у Церкві.

В основі останнього семінару були духовні вправи ‒ реколекції, які провадив салезіянин отець Олександр (Михалусь), священик та, до речі, практикуючий лікар-психіатр. Серед нечуючих були представники львівської, бродівської, дрогобицької і тернопільської спільнот, що активно задіяні до церковного життя. Серед важливих тем, по яких працювали учасники були: відповідальність, смирення і наслідування особи Христа у спільноті. В цьому ключі лідерство, як зауваживотець-реколектант, ‒ це наслідування, прибирання ознак і характеристик справжнього християнина, які дозволяють у спільноті розвивати багато Дарів Святого Духа. Отець Олександр наголошував на особистій переміні в житті кожного, хто покликається до церковного служіння і поширення Євангелія.

На завершення захід відвідав Архиєпископ і Митрополит Львіський Ігор (Возьняк). Владика уділив учасникам благословення та заохотив нечуючих до глибшого і активнішого християнського життя.

Підготував
брат Денис Богатко 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори