SDE

Владика Ярослав: Колядки – це скарбниця народної мудрості, в якій переспівуються євангельські розповіді [фото]

12 січня 2016
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
9 січня, у свято св. первомученика Стефана, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в храмі св. Миколая Чудотворця в Трускавці.

Звертаючись до вірних, єпископ наголосив на значенні колядок та їх глибокому духовному змісті. Адже відколи Світло Христової Істини просвітило українські землі, наш боголюбивий та працьовитий народ оспівує та величає цими піснями Світле Різдво Христове. "Колядки – це скарбниця народної мудрості, в якій переспівуються євангельські розповіді", - сказав владика Ярослав. За словами проповідника, ці народні гимни звеличують свято, пригадують його зміст, а також повчають, закликаючи нас вчинити свої серця яслами для Божого Дитятка, зігріти їх любов’ю і милосердям до наших ближніх, до всіх потребуючих, бо саме через них Він приходить до нас.

Однак протягом різдвяних свят Церква згадує і про сумні, трагічні події: про вбивство вифлиємських немовлят, що стали жертвами страху і злоби іродової, про первомученика й архидиякона Степана, що загинув, бо свідчив Того, кого відкинули „будівничі” Ізраїля. "Мучеництво св. Стефана, як і смерть невинних дітей, у дивний та незбагненний спосіб стають свідченням перемоги Христового Воскресіння над смертю, світла – над темрявою, істини – над оманою", - сказав проповідник. Святий Архидиякон, ставши першим Христовим мучеником, чинить для Бога те, що Господь зробив для кожного з нас: свідомо й добровільно віддає своє життя за Господа, свідчачи правдивого Бога, Того, який відкрився людям у Христі.

Мученицька кров св. Стефана стала насінням, з якого виріс новий відданий апостол Божої благовісті - св. Павло. "Церква-Мати сьогодні запрошує й кожного з нас стати духовними учнями святого первомученика і архидиякона Стефана, подаючи нам його як приклад того, наскільки важливо для кожного з нас у кожен момент нашого життя духовно й фізично боротися і терпіти за Христа, щоб берегти Його в нашому серці перед ворогом нашого спасіння, напливом гріховних бажань, лихих задумів та вчинків", - сказав владика Ярослав, закликавши вірних бути вірними членами Церкви Христової.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав з різдвяними святами парафіяльну спільноту та пароха храму о. Петра Івасівку (декана Трускавецького) і о. Василя Нестора (сотрудника парафії та Голову Єпархіальної комісії у справах родини), якого нагородив протоєрейським хрестом.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Трускавецький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори