SDE

На Зелені свята старосамбірчани пом'янули полеглих героїв

23 червня 2016
Друк E-mail
Фото Романія Кішик
Для будь-якої держави незалежність – найбільша цінність. Її виборють роками, за неї віддають своє життя найсміливіші. Українська історія свідчить, що протягом років наш народ завжди ставив свободу на рідній землі на перше місце. Не мало значення, яку ціну потрібно заплатити, головне – самостійність, не підконтрольність чужим бажанням та інтересам.

Долаючи складний шлях до визнання України суверенною державою, чимало людських життів не стало. Зовсім юні хлопці гинули в бою, захищаючи ідеали українського народу. Вони боролися відважно, з вірою в серці,  часто знаючи, що сили нерівні, і  виграти  бій не має зусиль. Однак, бажання жити вільно завжди перемагало  над страхом, зневірою, розчаруванням. Жодні почесті чи слава не були для них важливими. Єдине, чого прагнули молоді серця  - це можливість жити на своїй Богом даній землі, це бути господарями своєї держави, не виконувати вказівок зовні, не ставати рабами чужоземців. 
Герої бою під Крутами, Герої УПА, Небесна Сотня, учасники АТО – всі вони боролись і борються за велику мету – свободу для себе, своїх дітей,  можливість будувати ту країну, про яку довго мріяли.

Історія має здатність повторюватися. Деколи з складнішими наслідками. Важливо – вчитися з власних помилок. Принципово – робити правильні висновки, і знайти в собі силу рухатися вперед.

Сьогодні маємо унікальний шанс побачити, як український народ, який зараз представляють на передовій солдати, в тилу – волонтери, громадські, релігійні та політичні діячі, відроджується, як у нього  відкривається  друге дихання, як сміливо, сповнений надій та сподівань високо піднімає своє чоло, і гордо дивиться вперед. Це неймовірне відчуття гордості бути українцем. Не має сумніву, що складні часи подолаємо, що після темної ночі настане світанок, адже біля нас, пліч-о-пліч б’ються серця тих, хто щохвилини захищає наш спокій, хто всім тілом і душею оберігає мирне небо. Це вони, наші сміливці, безстрашні герої.

Скільки сили, натхнення, віри, сподівань у їхніх очах. Хочеться сильно обнімати і дякувати, тим, хто сьогодні зі зброєю в руках, вшановувати пам'ять і дякувати тим, кого вже немає поруч.

Саме на Зелені Свята, українці, спільно низько вклоняються своїм героям. Це прадавня галицька традиція, яка вкотре демонструє повагу, шану та любов. Ще раніше селяни в ці дні  виходили в поле, до братських могил, разом молились за їхній упокій. Вшанування пам'яті саме на Зелені Свята відбувалося й тому, що  зелень - це символ життя та розвитку, час, коли Господь створив Всесвіт.

Старосамбірчани  завжди були вірними своїм звичаям. Цього року громада міста на Зелені Свята теж вклонялася українським героям. Процесія молилася на могилі воїнів АТО та Героя Небесної Сотні Богдана Сольчаника, декламувала вірші, співала героїчних пісень. Завершилася панахида державним гімном.  

Романія Кішик

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори