SDE

У Дрогобицькій семінарії пройшла ІІІ Міжсемінарійна науково-практична конференція

05 грудня 2016
Друк E-mail
www.dds.edu.ua
2-4 грудня у Дрогобицькій духовній семінарії відбулася ІІІ Міжсемінарійна науково-практична конференція «Незламні свідки віри християнської. Мучеництво: історія і сьогодення». У цьому заході, який став черговою подією у рамках святкувань 20-ліття Дрогобицької семінарії, взяли участь студенти всіх греко-католицьких семінарій в Україні, крім Ужгородської. Таким чином дрогобицька семінарійна спільнота підхопила ініціативу, яка була започаткована у 2015 р.Б. у м. Києві у з благословення Блаженнішого Святослава, Глави й Отця УГКЦ.

2 грудня, після реєстрації, учасники конференції мали змогу відвідати відомі місця древнього Дрогобича, зокрема дерев’яний храм Св. Юра, музей блаженної пам’яті владики Юліана (Вороновського) та вежу міської ратуші. Після вечірнього богослужіння у актовому залі відбувся показ фільму про Дрогобицьку духовну семінарію, після якого в невимушеній обстановці мало місце взаємне знайомство та представлення особливостей внутрішньосемінарійного життя кожного з духовних навчальних закладів, представники яких взяли участь у Дрогобицькій конференції - Київської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Брюховицької та Дрогобицької семінарій.

3 грудня, після Божественної Літургії, під час якої проповідував о. Андрій Чорненко, віце-ректор Івано-Франківської духовної семінарії, почалася пленарна частина конференції. Після вітального слова і благословення владики Григорія (Комара), Єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, з доповідями виступили: о. д-р Мирон Бендик («Мучеництво та ісповідництво в сучасному світі: кровне та безкровне свідчення віри»), о. Ігор Цмоканич («Мучеництво в Біблії: жертва та свідоцтво»), о. д-р Роман Федько ( «Мучеництво в святоотцівській спадщині»), п. Ігор Бриндак («Мучеництво в історії Київської Церкви Х-ХІХ ст.: маловідомі сторінки»), ієром. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ («Новомученики УГКЦ та їхнє свідоцтво віри») та д-р Олег Цимбалюк ієром. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ («Прослава і почитання мучеників. Сучасна практика Католицької Церкви та досвід Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ»).

Після молитви Часу та обідньої перерви пройшли секційні засідання. У трьох тематичних секціях («Свідчення віри в Святому Письмі та Переданні Церкви», «Мучеництво та ісповідництво в історії Київської Церкви» та «Мучеництво та ісповідництво в сучасному світі: кровне та безкровне свідчення віри») учасниками-делегатами від семінарій було представлені 30 доповідей. Після роботи у секціях модератори (о. Роман Федько, о. Полікарп Марцелюк та о. Андрій Чорненко) представили тематику і основні тези студентських доповідей.

Після Вечірні з Литією з нагоди свята Введення в храм Пресвятої Богородиці відбулося останнє пленарне засідання ІІІ Міжсемінарійної науково-практичної конференції, під час якої було підведено підсумки конференції. Зокрема, було відзначено, що конференція пройшла на високому рівні та мала не лише наукове, але й практичне значення, адже семінаристи отримали практичні навички і поради, як розкривати невідомі та маловідомі сторінки мучеництва, а також сприяти прославі і розвитку почитання мучеників Київської Церкви.

Найближчим часом планується публікація матеріалів Дрогобицької конференції для того, щоб з ними могло ознайомитися якомога більше число зацікавлених осіб.

Під час Дрогобицької конференції стало відомо, що у 2017 р.Б. подібні міжсемінарійні конференції заплановано провести у Брюховецькій монашій семінарії та в Івано-Франківському Богословському-Університеті. Делегати підкреслювали цінність таких ініціатив для наукового поступу в Українській Греко-Католицькій Церкві та для взаємного пізнання та спілкування між семінаристами.

Нагадуємо, що 12 червня 2015 з благословення Блаженнішого Святослава, Глави й Отця УГКЦ Київська Трьохсвятительська духовна семінарія вперше провела наукову конференцію серед студентів греко-католицьких духовних семінарій в Україні. Друга така конференція відбулася у Львівській духовній семінарії святого Духа 26 березня 2016. Вибір теми ІІІ Міжсемінарійної конференції «Незламні свідки віри християнської. Мучеництво: історія і сьогодення» (Дрогобич, 2-4 грудня) зумовлений не тільки тим, що Дрогобицька духовна семінарія носить ім’я мучеників Северина, Якима і Віталія, але й тим, що українські семінарії постали чи відродилися саме завдяки мученицькому терпінню і свідоцтву наших вірних, які винесли на своїх плечах підпільну Церкву в часи безбожного режиму Радянського Союзу. Це також намагання звернути увагу світу на масштабність проблеми переслідування християн у ХХІ, про що ЗМІ часто не повідомляють або просто замовчують.

У 2016 р.Б. Дрогобицька духовна семінарія блаженних священомучеників Северина, Якима і Віталія відзначає свій 20-літній ювілей. З цієї нагоди впродовж 2016-2017 навчального року передбачено ряд заходів. Зокрема, 14 жовтня 2016 відбулася Святкова академія, 15 жовтня 2016 – подячна Архиєрейська Божественна літургія за участю Апостольського Нунція в Україні Клаудіо Гуджеротті, 2-4 грудня 2016 р.Б. - ІІІ Міжсемінарійна науково-практична конференція, вийшло кілька компакт-дисків, опубліковано ювілейний випуск "Наукових записок ДДС".

Джерело: сайт ДДС

Теми: семінарія, Григорій (Комар), Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори