SDE

Екологічна акція-толока «Обережно – дикі люди!» організації «УМХ» на Єврейському кладовищі м.Самбора [фото]

01 квітня 2017
Друк E-mail
Фото Тетяни ШПАК
У прекрасний сонячний день, 1-го квітня 2017 року Божого, члени юнацької організації «Українська Молодь – Христові» міста Самбора вже зі самого ранку прийшли до лікарняного храму святого великомученика Панетелеймона, щоб після Божественної літургії, разом зі своїм духівником – о. Тарасом Рисеєм, взяти участь у чудовій екологічній акції-толоці «Обережно – дикі люди!» на місцевому Єврейському кладовищі.

Говорячи відверто, місце, де відбулися у 1945-му році масові розстріли німецькими окупантами представників давньої етнічної групи, а також українських християн, котрі наважилися з моральних мотивацій переховувати їх, та й інших неугодних тоталітарній системі людей, зараз знаходиться у вкрай занедбаному стані. Навколо цвинтарної дороги, яка сполучає лікарняний храм та вулицю Купилеву, можна бачити купи сміття, битого скла, пластикової та алкогольної тари, якогось старого одягу, мертвих птахів тощо… Однак, найстрашнішим місцем був, є і буде, старий покинений тир, який здавна став притоном для місцевих наркоманів та алкоголіків. Біля нього та й всередині приміщення можна побачити, без перебільшень, справжнісінький склад використаних скривавлених шприців, які відкритими голками стирчать вверх.

Бути цьому на Великдень аж ніяк не годиться! Взявши благословення в духовного отця, молоді люди приступили до клопіткої та небезпечної праці. Скло та метал складали окремо. Пластикові пляшки, кульки, пінопласти – в інші мішки. Особливу увагу приділяли небезпечним шприцам, які складали в одну пляшку, щоб пізніше міцно закоркувати і вивезти на сміття. Сонце не скупилось на проміння, тому дуже швидко всі потомились… Родзинкою акції було розміщення мотиваційного плакату на стіні Єврейського кладовища зі зверненням тримати чистоту, не завдаючи шкоди довкіллю.

Приємною несподіванкою для всіх «УМХ»-істів став візит колишнього очільника міста Самбора – Тараса Васильовича Копиляка, який радо висловив бажання долучитися до толоки та підтримати юних ентузіастів. Приємно побесідувавши, зробили кілька пам’ятних світлин…
Хотілося би, щоб побільше людей у наші Україні, робили щось подібне!

Завершилась акція-толока на Єврейському кладовищі, але чи може вона закінчитись взагалі? Мабуть ні! Передаємо естафету всім небайдужим самбірчанам і не тільки мешканцям цього старовинного княжого міста! Гайда до роботи, і дай, Боже, всім Вам щастя та добробуту!

Тетяна Шпак,
голова організації «УМХ» м. Самбора

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори