SDE

У Добримилі помолились за жертв, закатованих в урочищі Саліна [фото]

28 червня 2017
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
25 червня в м. Добромиль пом'янули жертв закатованих в урочищі Саліна. Розпочалися скорботні заходи на Ринковій площі міста Добромиля, біля приміщення колишньої тюрми НКВС. Там згадували невинно убитих в’язнів із Перемишля та навколишніх в’язниць, замордованих органами НКВС у червні 1941 року. Опісля відбувся спільний піший похід, покладання вінків і квітів до могил жертв НКВС, закатованих у Добромильській тюрмі. На так званих «Верхній» і «Нижній» могилах в урочищі Саліна відправили поминальну панахиду за жертвами репресій, поклали квіти до пам’ятного знаку жертв НКВС.

Після завершення богослужіння до присутніх звернувся владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. "Саліна - це місце святе для усіх нас. Воно оповите мовчанкою і тишею багатьох невинно убієних, проте сьогодні, як ніколи, є промовистим для усіх живих", - сказав проповідник. З Саліни найкращі сини й дочки українського народу навчають нас реальне сповнення євангельських слів, що „немає більшої любові від тої, коли хто життя своє покладе за друзів своїх”.

Відтак проповідник наголосив, що подвиг мучеників Саліни зобов’язує нас "щиро та впевнено складати свідоцтво нашої віри та життя там, де Бог нас посилає". "Їхнє свідоцтво спонукує нас змінити обличчя нашої країни на більш християнське, більш людяне", - додав єпископ.

 Заходи завершилися траурним вічем за участю свідків трагедії, представників влади, органів місцевого самоврядування, громадсько-політичних організацій, представників громадськості, духовенства та хорових колективів.

Довідка

Саліна – урочище, де розміщувалися соляні шахти. Розташоване поблизу м. Добромиля Старосамбірського району Львівської області.

Добромильське НКВС, що діяло тут із 1939 року, наприкінці червня 1941 року поспішно замітало за собою сліди. В колишню соляну шахту, що розташована в урочищі Саліна (між містом Добромиль і селом Солянуватка), кати скидали трупи вбитих і замордованих, що вважалися злочинцями та ідеологічними ворогами.

Загалом у червні 1941 року на Саліні органи НКВС стратили близько 3600 осіб. Напередодні трагедії з Перемишля (Польща) сюди пригнали арештантів. Жертвами стали і в’язні інших тюрем Західної України. Останні вбивства на Саліні відбулися в період з 22 по 26 червня 1941 року.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Добромильський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори