SDE

Теми реколекційних наук з нагоди ювілейного року 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ

22 лютого 2018
Друк E-mail

I. РЕКОЛЕЦІЇ ПЕРЕД РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ

І. Вступ // Мета реколекцій // Св. Писання про Ювілей // Заклик до покаяння.

ІІ. «Слово стало тілом, і оселилося між нами» (Йо.1,14) // Церква – місце перебування Бога з нами // Ми є Церква // Ми у Церкві – Христовій, Католицькій, УГКЦ, місцевій (єпархія), парафіяльна спільнота // Наша місія у Церкві // Храм – дім Божий // Храм - місце зустрічі з Богом // Богословіє храму // Родина – домашня Церква.

ІІІ. Ми - храм Бога живого, храм Духа Святого // Образ Божий – підстава гідності і цінності людини // Гріх нищить храм Божий // Загрози людській гідності: «Я – образ несказанної твоєї слави, хоч і ношу язви гріховні…» (аборти, вбивство, куріння, пияцтво, наркотики, розпуста - гендерна ідеологія) // Потреба нашого оздоровлення – відновити ікону-образ.

IV. Відповідь Бога на гріх людини – милосердя // Старозавітні пророцтва про Боже милосердя // «Бог так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» // св. Павло: «Як же сповнився час, Бог послав свого Сина, що народився від жінки, народився під законом, щоб викупити тих, які під законом, щоб ми прийняли усиновлення» (Гал 4, 4-5) // «Він задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес» - Символ віри // Хрест – знак людського/мого гріха, але передовсім знак Божої милосердної любови, яка вже в яслах заявила про себе (Дитя сповите похоронними полотнами, лежить в гробі) // Бог сходить з неба задля МЕНЕ і задля МОГО спасіння. Вдячність Богові за Його любов.

V. Навернення // Бог є джерелом добра // Уособлене зло - диявол є джерелом зла батьком брехні // Оздоровлення через Св. Тайни – Сповідь і Євхаристія // Прийміть і їжте. Не відкидати Божий дар, не нехтувати Божим запрошенням // Неділя – День Господній // Правильно святкувати (не просто нічого не робити) // Молитва не тільки у храмі, але й приватна та родинна

VI. Потреба духовного зростання після навернення: «Коли дух нечистий вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, та, не знайшовши, каже: Повернуся в дім свій, звідкіля я вийшов. І, прибувши, знайде його заметеним, прибраним. І тоді йде й бере з собою інших сім духів, гірших від себе, і вони входять і там оселюються, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше.”» (Лк.11,24-25) // Блаженства як дорога до щастя // Взірці духовного подвигу – святі і блаженні (преподобні, мученики, ісповідники, святителі, безсрібенники…) // Подвижники нашого народу і єпархії – наші помічники та заступники на дорозі до святості // Богородиця (Пресвята, Пречиста, Преблагословенна) – взірець вірності Божій благодаті.

 

 

ІI. РЕКОЛЕКЦІЇ ПЕРЕД ПАСХОЮ

І. Ціль реколекцій // Св..Писання про Ювілей // Заклик до покаяння

ІІ. Людина образ і подоба Божа // Гідність людини // Бог виписує в людині ікону свого образу // Людина перед іконою // Святі – досконалі ікони (преподобні, мученики, ісповідники, святителі, безсрібенники…) // Подвижники нашого народу і єпархії – наші помічники та заступники на дорозі від образу до подоби // Богородиця (Пресвята, Пречиста, Преблагословенна) – взірець вірності Божій благодаті.

ІІІ. Правдива свобода людини – святість. Гріх – рабство // Гріх - зло у виді добра // Гріх нищить образ Божий в людині // Загрози людській гідності «Я – образ несказанної твоєї слави, хоч і ношу язви гріховні…» (аборти, вбивство, куріння, пияцтво, наркотики, розпуста - гендерна ідеологія) // Заповіді Божі – дороговкази на шляху до життя з Богом.

IV. Любов Божа як відповідь на людський гріх // Полюбивши своїх, що були у світі, полюбив їх до кінця (Йо 13, 1) // Страждання Христові – доказ Його вірної до кінця любові // Хресна дорога – дорогою Божої любови і Божого милосердя // Хрест – знак людського гріха і знак безконечної і всеперемагаючої Божої любови // «Він наші недуги взяв на себе, Він ніс на собі наші болі. … Він же був поранений за гріхи наші, роздавлений за беззаконня наші. Кара, що нас спасає, була на Ньому, і Його ранами ми вилікувані» (Іс 53, 4-5) // «Споглядатимуть на Того, кого прокололи» (Йо 19, 36) – споглядання наших особистих ран і ран нашого народу в ранах Христових; споглядання Божої любови у Христі Розп’ятому, любови, яка зціляє усі наші рани.

V. Бог мене бачить (Неділя 32; 1 посту) // Молитва // Покаяння і прощення // Тайна Сповіді і Євхаристії // Христова Жертва // Хрест Ісуса Христа // Мій хрест // Воскресіння // Святкування Пасхи // Неділя – щотижнева Пасха // Участь у святкових і недільних богослужіннях // «Прийміть і їжте» - не відкидати Божий дар, не нехтувати Божим запрошенням // Правильно святкувати (не просто нічого не робити)

VI. Бог зціляє розбите людське життя // Година народження свободи – зустріч з Богом // Церква // Церква – місце перебування Бога з нами // Ми є Церква // Ми у Церкві – Христовій, Католицькій, УГКЦ, місцевій (єпархія), парафіяльна спільнота // Наша місія у Церкві // Родина – домашня Церква // Бути свідками Ісуса у світі.

 


ІІІ. РЕКОЛЕКЦІЇ ПЕРЕД ХРАМОВИМ ПРАЗНИКОМ

Взірець 1

І. Вступ // Мета реколекцій // Св. Писання про Ювілей // Заклик до покаяння

ІІ. Празник – спогад про освячення храму // Богослов’я храму і його частин // Храм – дім Божий // Храм - місце зустрічі з Богом // храм – маленька Церква // Церква – місце перебування Бога з нами // Ми є Церква // Ми у Церкві – Христовій, Католицькій, УГКЦ, місцевій (єпархія), парафіяльна спільнота // Родина – домашня Церква

ІІІ. Ми - храм Бога живого, храм Духа Святого // Образ Божий – гідність людини // Гріх нищить храм Божий // Загрози людській гідності «Я – образ несказанної твоєї слави, хоч і ношу язви гріховні…» (аборти, вбивство, куріння, пияцтво, наркотики, розпуста - гендерна ідеологія) // Потреба нашого оздоровлення – відновити ікону-образ

ІV. Відповідь Бога на гріх людини – милосердя // Старозавітні пророцтва про Боже милосердя // «Бог так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» // Св. Павло: «Як же сповнився час, Бог послав свого Сина, що народився від жінки, народився під законом, щоб викупити тих, які під законом, щоб ми прийняли усиновлення» (Гал 4, 4-5) // «Він задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес», - Символ віри // Хрест – знак людського/мого гріха, але передовсім знак Божої милосердної любови, яка вже в яслах заявила про себе (Дитя сповите похоронними полотнами, лежить в гробі) // Бог сходить з неба задля МЕНЕ і задля МОГО спасіння. Вдячність Богові за Його любов.

V. Навернення // Бог є джерелом добра. Уособлене зло - диявол є джерелом зла батьком брехні // Оздоровлення через Св. Тайни – Сповідь і Євхаристія // Таїнство любови. Служити, віддати своє життя, стати хлібом для інших. Протилежність байдужості // Бути свідками Ісуса у світі // Моє служіння іншим – участь у парафіяльному житті, допомога потребуючим, порада, свідчення, напоумлення…

VІ. Потреба духовного зростання після навернення Лк.11,24-25: «Коли дух нечистий вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, та, не знайшовши, каже: Повернуся в дім свій, звідкіля я вийшов. І, прибувши, знайде його заметеним, прибраним. І тоді йде й бере з собою інших сім духів, гірших від себе, і вони входять і там оселюються, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше”» // Блаженства як дорога до щастя. // Взірці духовного подвигу – святі і блаженні (преподобні, мученики, ісповідники, святителі, безсрібенники…) // Подвижники нашого народу і єпархії – наші помічники та заступники на дорозі до святості // Богородиця (Пресвята, Пречиста, Преблагословенна) – взірець вірності Божій


Взірець 2

І. Вступ // Мета реколекцій // Св. Писання про Ювілей // Заклик до покаяння

ІІ. Храм серед людей - знак присутності Бога серед свого народу // Бог навідався до народу свого // Перше ніж постала думка про спорудження храму, Бог зробив крок назустріч людині, бо остаточно Бог «викликає у вас бажання і діяння» (Флп 2, 13) // Храм - місце прослави Бога.

ІІІ. Дорога до храму починається від заходу, від притвору і провадить до Сходу, до святилища – вказівка на покликання кожної людини до святості // св. Іриней Ліонський: «Слава Божа – жива людина» // Ісус Христос: «Я прийшов, щоб мали життя і мали його вповні».

ІV. Подібно як Марію Єгипетську щось стримувало перед входом до церкви в Єрусалимі, так само і на нашому шляху до Бога, до святості стоять перешкоди: гріхи // Перший крок до святилища – притвор, покаяння // Це покаяння ми пережили у нашому Хрещенні, але нам постійно загрожує спокусник, то ж слід вчитися жити постійним духом навернення і покаяння.

V. Що нам дає Хрещення? – Віру. А що дає віра? – вічне життя // Віра родиться від слухання Слова Христового, каже св. Павло // У храмі проголошується Слово Боже, слово життя // Притча про сівача, Вважайте, отже, як слухаєте // Важливість слухання Божого Слова і читання Його вдома.

VІ. Нава – життя в народі Божому – з Церквою // Ми є Церква // Ми у Церкві – Христовій, Католицькій, УГКЦ, місцевій (єпархія), парафіяльна спільнота // Родина – домашня Церква // Церква – не тільки сопричастя з земною, але й з небесною Церквою – святими і померлими в Бозі (цвинтар навколо храму) // Святі і Пресвята (Богородиця), Покровитель храму // Святі - це Втілене Євангеліє, тому споглядання їхнього життя є найкращою наукою віри для кожного парафіянина.

VІІ. Святилище – місце святого // «Будьмо уважні. Святеє святим!» // Євхаристія – серце і вершина християнського життя, джерело Божої благодаті і Божої любові для кожного віруючого // Участь в Службі Божій – привілей, а не обов’язок // Вдячність Богові – Євхаристія – подяка // Ювілей чи храмовий празник це - завжди гарна нагода прославити Бога і подякувати Богові і один одному за ті дари, які ми отримуємо тут у храмі Божому, у цій парафії.

VІІІ. «В мирі вийдім!» - вихід з храму не означає закінчення богослуження. У храмі Бог у своїй любові служить нам, поза храмом ми маємо служити Богові у наших ближніх // Бути живою парафіяльною спільнотою означає служити нашим ближнім у дусі милосердної любові // Сім діл милосердя щодо душі і сім діл милосердя щодо тіла.

 

Теми: 25ліття єпархії, ювілейний рік

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори