SDE

У Трускавці відзначили 25-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії [фото]

24 березня 2018
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
24 березня в м. Трускавець, в Палаці культури ім. Т. Шевченка, з рамках святкування 25-ліття з дня заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбувся показ вистави-трагедії «Дрогобицька Голгофа». У виставі відтворено події, пов’язані з мученицькою смертю Дрогобицьких Блаженних священомучеників Северіяна, Якима та Віталія. Автором сценарію трагедії є Тарас Метик, член Національної Спілки журналістів, а режисером-постановником - Олександр Король, головний режисер Львiвського академiчного обласного музично-драматичного театру iм. Юрiя Дрогобича.

"Дрогобицька Гологофа засвідчує вірність правді, вірність Богові", - сказав у привітальному слові владика Ярослав. Єпископ відзначив, хоча й радянська влада відважилась піднести каральний меч над Церквою, над вірою народу, проте Бог вкотре в історії показав, що "адові ворота" не здолають Христової Церкви.

"Правда воскресає", - підсумував єпископ. УГКЦ розпинали, але вона воскресла. Разом із нею воскресла й Україна. "Святкуючи 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії, ми дякуємо Богові, що воскресив душу Свого народу - Церкву, - а також воскресив тіло народу - його державу", - наголосив владика Ярослав. В теперішні непрості часи, які переживає Україна - війну на Сході - як ніколи ми усвідомлюємо потребу знати й пам'ятати про події минулого, щоб вони не повторювались знову.

Єпископ подякував усім присутнім на заході, мешканцям і гостям Трускавця і висловив вдячність організаторам: Тарасу Метику – автору сценарію трагедії «Дрогобицька Голгота», Миколі Гнатенку – директору і художньому керівнику Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича, Олександру Королю - Головному режисеру Львiвського академiчного обласного музично-драматичного театру iм. Юрiя Дрогобича, режисеру-постановнику трагедії «Дрогобицька Голгота», акторам і технічному персоналу, які представили глядачам трагедію «Дрогобицька Голгота». Владика Ярослав також подякував за сприяння в організації заходу Андрію Кульчицькому, міському голові Трускавця, і священикам Трускавецького деканату.

Нагадаємо, що прем’єра трагедії «Дрогобицька Голгофа» відбулась 5 березня 2017 року Божого в м. Дрогобич. 4 березня показ вистави відбувся в м. Сколе. Найближчими днями «Дрогобицьку Голгофу» в рамках святкувань 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії матимуть змогу переглянути мешканці Борислава (31 березня) та Самбора (1 квітня).

Додамо, що 14 січня декретом владики Ярослава, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, проголошено Ювілейний рік з нагоди 25-ліття Самбірсько-Дрогобицькій єпархії. Він триватиме з 14 січня 2018 року Божого по 13 січня 2019 року Божого. У декреті єпископа говориться, що Самбірсько-Дрогобицька єпархія як одна зі спадкоємиць давньої єпископської кафедри Київської Церкви була створена 12 липня 1993 року Божого грамотою світлої пам’яті Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ.

Трагедія «Дрогобицька Голгота» розповідає про мученицький подвиг Дрогобицьких мучеників – єромонахів Якима Сеньківського, Северіяна Бараника та Віталія Байрака, – які 27 червня 2001 року Божого були зачислені до лику блаженних Католицької Церкви папою Іваном Павло ІІ. Блаженні Яким, Северіян та Віталій були єромонахами василіанського чину та завершили своє священиче служіння мученицькою кончиною у катівнях НКВС м.Дрогобича у 1940-х роках. Після зачислення Дрогобицьких мучеників до лику блаженних було укладено акафіст в їх честь та написано ікону.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), Трускавецький деканат, ювілейний рік

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори