SDE

У Самборі відсвяткували 25-ліття Самбірьско-Дрогобицької єпархії за участі Апостольського Нунція [фото&відео]

28 травня 2018
Друк E-mail
Фото Степан ПАВЛІШАК
27 травня, у свято Зіслання Святого Духа, у м. Самбір, в Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, відбулась урочиста Літургія за нагоди святкувань 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь в богослужіння взяв Високопреосвященний Клавдіо Гуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Михайло (Бубній), екзарх Одеський, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а також численне духовенство й вірні. На богослужінні були присутні представники влади: голова Львівської ОДА Олег Синютка, міський голова Самбора Юрій Гамар, голова Самбірської РДА Микола Фрей.

Під час проповіді владика Богдан зазначив: «Ми дякуємо Богові за те, що 25 років тому Отці Священного Синоду не без натхнення Святого Духа прийняли рішення про створення цієї Самбірсько-Дрогобицької єпархії, так що вони зі смиренням, але й з повною довірою могли сказати словами апостолів: «Сподобалося Святому Духові і нам» (Ді. 15, 28) створити цю єпархію. Властиво, владики тільки проголосили те, що Святий Дух уже зробив, бо це не людським рішенням твориться Церква (хоч як би цього хтось сьогодні не бажав!) але силою і діянням Святого Духа, Який «єднає усю церковну спільноту», як ми молимося в наших молитвах нинішнього Свята».

Проповідник додав, що ювілейні святкування відбуваються під знаком Святого Духа також і тому, що Самбірсько-Дрогобицька єпархія є «живою клітиною нашої помісної Церкви, яка має понад тисячолітню історію, та є об’явленням у нашому народі єдиної святої соборної і апостольської Христової Церкви, яка народилася саме в День П’ятидесятниці, в день Зіслання Святого Духа». 

Далі владика Богдан зазначив, що Святих Дух завжди чуває над Церквою, запевняючи їй постійну опіку й захист. «У найважчих хвилинах випробувань і утисків, коли за віру доводилося страждати, одиноким захисником перед неправедними суддями був Святий Дух, Який давав силу і змушував замовкнути навіть ворогів», - сказав проповідник.

Проповідник з вдячністю згадав першого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії - владику Юліяна (Вороновського), - який «в своїй особі поєднав і досвід переслідувань, і силу свідчення і динамізм відродження святої віри». «Коли його схиляли до співпраці кгб-істи, рішучо відповів: «Донощиком не буду!», а коли ті почали погрожувати, що вони, мовляв, розкажуть усім, ким він є, бо знають, що він – «уніят», спокійно відповів: «Можете казати, що хочете, - не скажете, що я щось вкрав, бо я не вкрав. А то, що я віруючий, то це не злочин»», - пригадав владика Богдан.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував владикам, священик і всім вірним присутнім на святковій Літургії, а в особі о. Володимира Коркуни, адміністратора Прокатедрального собору, - усім, хто трудився над організацією ювілейних святкувань з нагоди 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії у м. Самборі.  

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Фото Степана ПАВЛІШАКА

 

Теми: Самбірський деканат, Богдан (Дзюрах), Апостольський нунцій, Клавдіо (Гуджеротті), ювілейний рік

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори