SDE

Владика Ярослав: Празник П'ятидесятниці запрошує нас до визнання нашої віри у присутність і дію Святого Духа [фото]

17 червня 2019
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
16 червня, у свято Зіслання Святого Духа, парафіяни с. Долинівка на Сколівщині святкували 10-ліття з часу освячення місцевого храму Пресвятої Трійці. З цієї нагоди парафію відвідав владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, який у співслужінні о. Романа Скалича, адміністратора парафії, та священиків Тухольківського і Славського деканатів відслужив Божественну Літургію.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що "празник П'ятидесятниці запрошує нас до визнання нашої віри у присутність і дію Святого Духа, до того, щоб призивати Його зшестя на нас, на Церкву і на увесь світ" (див. повний текст проповіді). За словами проповідника, Святий Дух від самого початку створив Церкву як спільноту всіх народів. Вона обіймає увесь світ, долає всі расові, класові та національні кордони, об’єднує людей у сповідуванні Триєдиного Бога.

Далі владика Ярослав зазначив, що Святий Дух є даром, який Христос випросив і постійно випрошує у Небесного Отця для Своїх друзів. "Через Сина Божого, померлого, воскреслого і Того, Який повернувся до Отця, сходить на людство Божий подих – Святий Дух", - сказав проповідник. Святий Дух долає поділи та відчуженість, породжує єдність та порозуміння, об'єднуючи розсіяний людський рід у нове тіло, тобто Церкву. Тож єдність є наслідком Божого діяння, вона є «візитною карткою» християнської спільноти впродовж усієї її історії.

У празник П'ятидесятниці Святий Дух являється як вогонь, що зійшов на Ісусових учнів та дарував їм новий Божий запал. "Наскільки відмінним є цей вогонь від вогню воєн та бомб; як відрізняється вогонь, запалений Христом, від вогню, запаленого диктаторами різних епох, навіть нашого ХХІ століття, що залишають за собою зруйноване життя, спалену землю, біль і горе людства. Божий вогонь є вогнем палаючого куща (Вих. 3, 2), що горить, але не згоряє; є полум'ям, що палає, однак, не руйнує, а навпаки, виявляє найкращі і найправдивіші сторони людини", - сказав владика Ярослав.

Наприкінці проповіді владика Ярослав пригадав вірним, що цьогоріч Українська Греко-Католицька Церква спогадує 30-ті роковини виходу з катакомб. "Від своїх початків у Володимировому хрещенні Церква так глибоко ввійшла в нашу історію, ментальність, традиції, культуру, так тісно сплелася з усіма проявами нашого життя – родинного, громадського і національного, що стала неначе душею народу", - наголосив єпископ. Владика Ярослав зазначив також, що УГКЦ вберегла український народ від духовної загибелі під час довголітнього поневолення і жахливих переслідувань. "Те, що ми сьогодні збереглися як окрема нація, що не заломилися під окупацією чужих імперій, - все це завдячуємо в першій мірі УГКЦ", - додав єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Роману Скаличу за душпастирське служіння і привітав громаду с. Долинівка з 10-ю річницю посвячення храму. "Ваш храм був і залишається духовною святинею, місцем Божої присутності, домом молитви, школою української національної свідомості. Немає більшої виховної сили, ніж сила Церкви в якій діє сила Божа. То вона, виховує народ та вщеплює в душу людини ті християнські чесноти, які зроблять з неї доброго і мудрого громадянина", - сказав єпископ.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Тухольківський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори