SDE

Владика Ярослав: Жест Покрови – заступництва Пресвятої Богородиці – це не далека історична подія, а щоденна реальність, яку переживають вірні християни на богослужіннях [фото]

16 жовтня 2019
Друк E-mail
Фото пресслужби СДЄ
14 жовтня, у свято Покрова Пресвятої Богородиці, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію Прокатедрального собору Покрова Пресвятої Богородиці м.Самбора з нагоди храмового свята та 30-річчя виходу з підпілля і легалізації УГКЦ. З цієї нагоди владика Ярослав відслужив Божественну Літургію і освятив оновлену копію Зарваницької чудотворної ікони Богоматері. Єпископу співслужили: о. Богдан Добрянський (декан Самбірський), о. Володимир Коркуна (адміністратор парафії), о. Флор Дашинич (сотрудник), о. Микола Витівський (сотрудник), о. Дмитро Сенейко (сотрудник) і священики Самбірського, Мокрянського, Мостиського, Хирівського деканатів.

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав розповів про подію, яка лягла в основу свята Покрови (див. повний текст проповіді). За різними літописами на початку Х ст. у Константинополі святий Андрій Юродивий під час молитви у храмі, піднявши очі до неба, побачив, що Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами і сонмом святих, ступає повітрям над вірними, які молитовно благають про заступництво перед ворогами, які напали на місто. "Богородиця молилася довгий час, а потім підійшла до престолу, зняла з себе покривало, яке носила на Пречистій своїй голові, й розпростерла його над молільниками", - сказав проповідник. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Далі владика Ярослав зазначив, що щоразу як християни збираються у храмі на богослужіння, вони переживають глибоку духовну реальність: "У спільній молитві до Всевишнього єднається Небесна і Земна Церква". Під час події Покрови людина вдостоїлись побачити фізичними очима молитовне єднання небесної і земної Церкви.

Жест Покрови є повсякчасною дійсністю. У ньому Пречиста виявляє турботу про грішну й безпомічну людину, він є виразом її любові до людського роду. "Цей жест Покрови – заступництва Пресвятої Богородиці – не є винятковий, це не далека історична подія, а щоденна реальність, яку переживають вірні християни на богослужіннях", - пояснив проповідник. Завдяки заступництву Приснодіви ми отримуємо відпущення гріхів, зцілення наших болей і печалей. "Завдяки покрову наша слабка, немічна молитва скріплюється її заступництвом і доноситься до Божого Престолу", - додав єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав священиків і вірних парафії з храмовим святом, а також з 30-літтям виходу з підпілля і легалізації УГКЦ. У свою чергу, о. Володимир Коркуна подякував архиєрею за душпастирські відвідини парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Самбірський деканат, Прокатедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори