SDE

У Дрогобичі відбувся прем’єрний показ фільму «Дрогобицька Голгофа. Реквієм» [фото]

04 листопада 2019
Друк E-mail
У неділю, 3 листопада, у приміщенні Львівського обласного академічного театру ім. Юрія Дрогобича відбувся прем’єрний показ фільму «Дрогобицька Голгофа. Реквієм». На перегляд кінострічки завітав владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький УГКЦ, а також духовенство та миряни м. Дрогобича.

У своєму слові після перегляду трагічної картини владика Ярослав висловив велику вдячність її авторам і зауважив, що прем’єра фільму відбулася у дуже знаковий для Української Греко-Католицької Церкви час – відзначення 30-ліття виходу з підпілля: «З Божого провидіння цього року наша Церква дякує Богові за 30-у річницю виходу з катакомб та її легалізацію. Ми з глибини серця дякуємо Богові за великий депозит мучеників ХХ століття, які, дивлячись у очі ненависного режиму, віддали найцінніше, що людина має, – своє життя, за любов до Бога, своєї землі, народу». Крім цього владика Ярослав подякував кожному, хто вшановує пам’ять невинних жертв комуністичного режиму - тим, хто приходить на місце їх страти у Меморіальний комплекс-музей «Тюрма на Стрийській» у Дрогобичі, а також директору театру, авторам, режисерам, операторам і понад 200 акторам за працю над фільмом «Дрогобицька Голгофа. Реквієм».

Напередодні, у суботу, відбувся допрем’єрний показ кінострічки, під час якого переглянути кінокартину мав нагоду і єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ владика Григорій (Комар). Захід розпочався із молитви «Отче наш» у виконанні дрогобицького муніципального камерного хору «Легенда» та чоловічого камерного хору «Боян Дрогобицький». Після молитви владика Григорій побажав глядачам і творцям кінострічки, щоби після її перегляду «ми не плекали у наших серцях агресію, але любов».

Фільм «Дрогобицька Голгофа. Реквієм» є екранізованою трагедією знищення духовенства УГКЦ, студентства та інтелігенції України московсько-більшовицькою владою у період репресій 1939-1941 та 1949-1959 років. Ідея зйомок фільму належить о. Івану Паньківу. За основу фільму було взяту однойменну п’єсу Тараса Метика «Дрогобицька Голгофа». У сюжеті кінострічки представлено також події, пов’язані з мученицькою смертю дрогобицьких блаженних священномучеників Северіяна Бараника, Віталія Байрака та Якима Сеньківського, ієромонахів Чину святого Василія Великого.

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Повідомлення і фото Тараса Жеплінського.

Теми: Дрогобицький деканат, Григорій (Комар), Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори