SDE

У Старому Самборі відзначили 101-у річницю ЗУНРу

15 листопада 2019
Друк E-mail
1 листопада у Старому Самборі відзначили 101 річницю ЗУНР.  Державна символіка, якою прикрасили церковне подвір’я, символізувала далекий 1918 рік. На уламках Австро-Угорської імперії в ніч на 1 листопада 1918 року Львів було проголошено українським. Тоді ця операція стала взірцем конспірації, зорганізованості та рішучості.

“Якщо цієї ночі ми не візьмемо Львів, то завтра візьмуть його поляки!” Саме такі слова пролунали у Львові 31 жовтня 1918 року, а вже о четвертій годині ранку 1 листопада 1918 року українці Львова почали повстання, щоб збудувати свою державу.

Тепер наче все інакше. 28-й рік Незалежності, та боротьба триває. Поміж байдужості та забуття, немов острівок з минулого, на фасаді храму величаво виблискує Державний прапор України.

Сюди поспішають люди щоб віддати шану, помолитися за душі невинно убієнних. Спільною молитвою у храмі св. Миколая  поминали усіх героїв, котрі понад усе любили рідну землю та боронили її ціною власного життя.  Молилися за добру долю майбутніх поколінь, за тих, хто сьогодні захищає суверенітет Української Держави.

З нагоди 75 роковин на середині храму  розмістили портрет Андрея Шептицького, який написав відомий на Старосамбірщині митець, світлої пам’яті  Володимир Луців.  Отець-декан Михайло Николин у своєму слові підкреслив, як перегукуються події минулого із сучасністю. Разом з тим, наголосив на важливій місії тих хто в цей час творить історію. Саме 1 листопада, у переддень усіх святих, Церква в особливий спосіб молиться за тих, хто відійшов у засвіти, а запалена свічка, яку несемо на могилу, символізує маяк, що вказує шлях до пристані де немає «..ані болізні, ні печалі, ні зітхання, але життя безкінечне». А слова митрополита Андрея, наголосив  отець Михайло, і  далі продовжують настановляти усіх нас до праведного життя. Прямо натякаючи на болячки, що язвою розростаються в українському народі:

 - Не треба Україні інших ворогів, коли самі українці українцям ворогами, що себе взаємно ненавидять і навіть не стидаються вже тої ненависти…

 - Три головні завдання українського народу: 1) досягнення правдивого і  сталого щастя, 2) посилення єдності, 3) захист зовнішніх кордонів.

Відтак процесійною ходою містяни та влада міста, під спів гімнів та пісень, вийшли на церковне подвір’я, де урочисто під державний Славень  підняли синьо-жовтий стяг. Школярі міста представили присутнім коротеньку змістовну композицію.   Таким жестом  знову і знову посвідчуємо, що нові покоління української нації не забули, якою ціною викарбовувалась історія України. Саме в таких, здавалось би зовсім непомітних для цілого світу, закутках Галичини, продовжується боротьба. Сьогодні війна не на Сході. Війна тут у містах та селах. Сьогодні ми продовжуємо боротися із людською байдужістю, з лицемірством та зачерствілісю.

Свято продовжили концертною програмою у музичній школі, де викладачі та вихованці закладу, а також працівники культури потішили присутніх хорошим концертом.

Тарас ПЛЕТЕНЯ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори