SDE

Інструкція для пароха/адміністратора про підготовку до VII сесії Єпархіального Собору

01 січня 2020
Друк E-mail

Інструкція 
для пароха/адміністратора
про підготовку до VII сесії Єпархіального Собору 

9 травня 2020 р.Б. в м. Дрогобичі відбудеться VII сесія нашого єпархіального собору – важлива подія у житті Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Відповідаючи на сучасні потреби і виклики нашої місцевої Церкви, Собор одночасно є приготуванням до Патріаршого Собору УГКЦ, який відбудеться 26–29 серпня у м. Львові. Темою обох Соборів є «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Головне гасло Собору  - «Церква завжди і всюди з Тобою». Майбутній Патріарший собор має на меті всебічно проаналізувати виклики, які стоять перед глобальною УГКЦ та допомогти душпастирям віднайти найкращі способи, як «собирати в розсіянні сущих» і зростати в сопричасті – єдності нашої Помісної Церкви. 

Підготовка до нашого єпархіального Собору проходитиме поетапно на трьох рівнях: парафіяльному, регіональному та єпархіальному.

А. Парафіяльний рівень

1) у кожній парафії до 28 лютого 2020 р.Б мають пройти передсоборові зустрічі (парафіяльний соборчик), відповідальним за проведення яких є отець-парох або адміністратор;

2) про парафіяльний соборчик принаймні за два тижні необхідно повідомити всіх парафіян;

3) на передсоборовий соборчик необхідно запросити всіх парафіян, вибираючи для нього зручний день, годину, місце тощо;

4) парафіяльний соборчик потрібно почати спільною молитвою;

5) після молитви в парафіяльному залі або в церкві парох інформує присутніх про мету соборчику у світлі проблематики приготування до Єпархіального та  Патріаршого Соборів. 

6) перед обговоренням соборової проблематики присутніх ознайомлюють з мультимедійними презентаціями (будуть доступні на сайті єпархії):

а) Послання Синоду єпископів «Сопричастя і єдність у житті та служінні УГКЦ»; 

б) Питання для дискусії, які підготувала єпархіальна Робоча група та Секретаріат Патріаршого Собору (див. Додаток №1: «Запитник для пароха»). 

8) на парафіяльному соборчику необхідно вибирати одного делегата на регіональну зустріч.

9) протокол парафіяльного соборчика до 28 лютого 2020 р. парох через декана передає Секретареві Єпархіального Собору.

Б. Регіональний рівень

У березні 2020 р.Б. відбуватимуться регіональні соборчики, у яких візьмуть участь вибрані на парафіяльному рівні делегати разом з усіма душпастирями регіону (дати будуть повідомлені додатково). Вони пройдуть у таких місцях: 

м. Самбір – Турківський, Добромильський, Хирівський, Мостиський, Судововишнянський, Старосамбірський, Рудківський, Самбірський деканати;

м. Дрогобич - Підбузький, Бориславський, Трускавецький, Лішнянський, Меденицький, Мокрянський, Дублянський деканати;

м. Дрогобич - Дрогобицький деканат;

м. Сколе – Сколівський, Славський, Тухольківський, Висоцький деканати. 

Додаток №1
ЗАПИТНИК 
ДЛЯ ПАРОХА/АДМІНІСТРАТОРА
(Питання які необхідно обговорити на парафіяльному соборчику
при підготовці до VII сесії Собору СДЄ)

1. Яка атмосфера панує у нашій парафії? Вона притягає людей чи, навпаки, віддалює? 

2. Чи наша парафія за останні роки зросла чи зменшилась? Як нашої парафії торкнулось явище міграції? Якою вона може бути за 10 років? 

3. У який спосіб люди, які виїхали закордон, підтримують зв'язок зі своєю Церквою? Чи підтримують свою родинну парафію?

4. Які заходи будують і зміцнюють нашу парафію як єдиний церковний організм?

5. Чи наша парафіяльна спільнота докладає максимум зусиль, щоб зміцнити у парафії дух церковної єдності, а саме щоб парафіяни могли відчувати себе членами однієї духовної родини на парафіяльному, єпархіальному та загальноцерковному рівнях? 

6. Чи наші діти та молодь відчувають свою приналежність до нашої парафіяльної родини? Що ми для цього робимо?

7. Чи наша парафія дорожить тим, що вона належить до Вселенської (Католицької) Церкви? Як вона свідчить про єдність з Наступником Апостола Петра? 

8. Наскільки ми усвідомлюємо себе членами УГКЦ? Що для нас означає бути греко-католиками? Чи в достатній мірі ми є солідарними з греко-католиками на єпархіальному та загальноцерковному рівнях? 

9. Якою є співпраця між нашою парафією та іншими парафіями нашої Церкви? Чи відгукуємось ми на прохання інших парафіяльних громад, коли вони мають у цьому потребу (наприклад, будівництво храму, харитативна допомога)?

10. Наскільки актуальною для нас є Христова заповідь: «Щоб усі були одно» (пор. Йо.17,21)? Що ми робимо для того, аби втілити її в життя через розбудову церковної єдності? 

Теми: Єпархіальний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори