SDE

У Старому Самборі організували толоку на "старому" цвинтарі [фото]

08 листопада 2020
Друк E-mail
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
7 листопада у Старому Самборі парафіяни УГКЦ з ініціативи старосамбірського декана о. Михайла Николина організували громадську толока на міському цвинтарі, який в народі називають «Старий». На цьому кладовищі  збереглись поховання столітньої давнини, як українців, так і поляків. Востаннє подібну толоку проводили 30 років тому за о. Петра Федюка. За той час «старе» кладовище заросло самозасівами.

Цього року о. Михайло Николин оголосив загальноміську толоку для наведення порядку на цвинтарі. Спочатку планувалося зробити її перед 1 листопада, але погані погодні умови внесли свої корективи. А от 7 листопада, погода сприяла задумам, тому активні та 35 небайдужих мешканців міста прийшли на територію стародавнього цвинтаря, щоб спільно провести толоку і доброю справою пошанувати пам'ять спочилих. Чоловіки зрізали кущі та самозасівні дерева, косили траву, а жінки та підлітки зносили та складали гілки та стовбури дерев. Поступово захаращена територія цвинтаря ставала все світлішою і чистішою.

Приїхали допомогти в прибиранні цвинтаря і лісники: Ярослав Потоцький з с. Топільниці та Михайло Войович з с. Тур'є. Пан Ярослав не лише зрізав дерева, а й поділився власним досвідом організації толоки в рідному селі. Активну участь в роботі брали й старші школярі. Юні пластунки: Емма Сенета, Вероніка Васюник, брати Владислав та Максим Хмельовські працювали на рівні з дорослими, активно їм допомагаючи. Як розповіла Вероніка, про толоку вона дізналася від подруги і без вагань прийшла допомогти громаді. Працювали пліч-о-пліч і подружжя Головчаків: Роман та Марія. Хоча священик наголошував, що в першу чергу запрошує чоловіків, але активні жінки не могли стояти осторонь. Тож участь в прибиранні прийняли Наталія Білинська та Марія Добрянська, які завжди допомагають парафії в усіх заходах.

О. Михайло, який також брав участь в толоці, зазначив: "Уся ця територія - це давні могили людей. Оскільки їх нащадків вже давно немає, тому ці могили ніхто не  доглядав і вони зрівнялися із землею. Але ми, ті що живемо в цьому місті, маємо обов'язок доглядати територію цвинтаря. Це наше обличчя. Ми тут живемо і ми маємо це зробити, незалежно від того чи поховані тут наші родичі чи ні". Окрема подяка за роботу членам церковного братства, які внесли великий вклад в організацію толоки. Прибирання тривало більше трьох годин. Було зроблено дуже багато, але звичайно, не все. Тому буде ще продовження. Але головне - початок покладений!

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

ФОТОРЕПОРТАЖ 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори