SDE

"Господь кличе. Треба йти". У Старому Самборі відбулась урочиста посвята 155-літтю митрополиту Андрею Шептицькому та відзначення Дня гідності і свободи [фото&відео]

24 листопада 2020
Друк E-mail
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
21 листопада вся Україна відмежовується від буденних справ, вшановуючи День гідності і свободи. Не залишився осторонь і Старий Самбір. Цього року напередодні урочистого дня, 20 листопада , на площі Героїв Небесної Сотні відбулась панахида за усіма загиблими та вшанування їх пам'яті молитвою і квітами. 21 листопада в храмі Святого Миколая відбулася святкова подія, якої ще не знала старосамбірська парафія.

На запрошення отця-декана Михайла Николина приїхала та освятила своїм ангельским співом стародавній храм заслужена капела України "Трембіта", яка співала урочисту Літургію. Цього дня храм Святого Миколая відвідав владика кир Григорій (Комар), який відслужив Божественну Літургію у співслужінні о. Михайла, декана Старосамбірського та о. Богдана Добрянського, декана Самбірського. У своїй проповіді владика Григорій наголосив вірянам про визначну роль архистратига Михаїла у боротьбі добра і зла та нагадав, що щоденно така боротьба ведеться у людському серці та житті.

"Хочу побажати щоб ми були переможцями на цій площині духовної битви, що відбувається на терені нашого серця і нашої душі", - зазначив владика. Він нагадав і про події семирічної давності, зауваживши, що святий архангел Михаїл, який є охоронцем Києва, допоміг людям відстояти своє право на власну гідність та непотоптану свободу. Одразу після Літургії на вірян чекав мистецький захід-посвята з нагоди 155-літнього ювілею Митрополита Андрея Шептицького.

На початку заходу Михайло Перун, керівник фундації "Андрей", доцент кафедри богослов'я УКУ, прочитав лекцію на тему "Митрополит Шептицький - свобода і гідність України", в якій розповів про Андрея Шептицького, його ініціативи, які є актуальними і сьогодні, його роль у збереженні культури та національної гідності українців. Також пан Михайло подякував усім за увагу до вивчення постаті Андрея Шептицького, адже пам'ять Митрополита в цій парафії вшановується не вперше. "Мені дуже приємно, що в липні місяці, як тільки вийшов мій фільм "Андрей Шептицький . Актуальне", ваша парафія була одна з перших, яка мала змогу його переглянути", - зауважив Михайло Перун.

 

Опісля лекції заслужена капела України "Трембіта" подарувала слухачам концерт-посвяту, присвячену пам'яті Андрею Шептицькому. Духовні твори, у виконанні солістів Ілони Опікули, Адріани Чучман, Руслана Скоролітнього, Ігора Коцаби, перепліталися з рядками листів і роздумами Митрополита, які зачитувала та розповідала ведуча Марія Христинич. А інструментальні мелодії підносили серце до Бога, наповнивши душу спокоєм та небесною радістю. Направду, стіни храму Святого Миколая ще не чули такої божественної музики! Велику вдячність також висловлюють старосамбірчани Квітославі Трояновській, концертмейстру Марті Бурі, художньому керівнику колективу Миколі Кулику, диригенту Сергію Якобчуку, за цю духовно-мистецьку програму, якою до глибини душі вразили цей день наших краян по цілому світу. Адже, як потім поділився автору цих рядків отець Михайло, після Літургії він отримав безліч дзвінків від людей, які не змогли бути присутніми в храмі через карантинні обмеження, а також тих, хто перебуває за кордоном, які розповіли, що долучилися до урочистостей через онлайн трансляцію, і насолоджуючись чудовим концертом, відчували себе немов би в стінах рідного храму. Лише в прямому ефірі Літургію переглянуло 1200 осіб!

Звичайно, такого роду захід було б важко зробити без допомоги. В своєму слові на завершення святкового заходу о. Михайло подякував усім, хто підставив плече: депутату Львівської обласної ради Михайлу Гичці, голові Старосамбірської районної ради Тетяні Терлецькій, голові Старосамбірської РДА Петру Назару. Та найперше - подяка Богу. Ця подія відбулась "експромтом", все вирішувалося буквально за кілька днів до урочистої дати. Тому можемо впевнено ствердити, що заадяки Божій підтримці вдалося її здійснити. Також отцем Михайлом на згадку про гостинну зустріч було подаровано книги про Старий Самбір учасникам капели "Трембіта" та керівнику фундації "Андрей " Михайлу Перуну. Закінчився мистецький захід виконанням духовного гімну України "Боже великий, єдиний" від хористів "Трембіти" та вдячним "Многая літа " від старосамбірчан.

Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ 

  

Теми: Старосамбірський деканат, Григорій (Комар)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори